Dresdeni muuseumist varastatud juveelide seas on miljoneid eurosid maksev suur valge teemant

Inna-Katrin Hein
Copy
Dresdeni lossimuuseumist varastatud ehe, mille ülaosas on üle 10 miljoni euro maksev valge teemant
Dresdeni lossimuuseumist varastatud ehe, mille ülaosas on üle 10 miljoni euro maksev valge teemant Foto: JUERGEN KARPINSKI/AFP/Scanpix

Saksamaal Dresdeni lossi Rohelisest võlvist varastati 25. novembril hinnalisi ehteid ja vääriskive, mille väärtus on miljardeid eurosid.

Saksa ja Briti meedia teatel langes Dresdeni muuseumlossi murdnud varaste kätte ka 49-karaadine suur valge Dresdeni teemant, mille hind on üle 10 miljoni euro.

See suur teemant on paljudest teemantidest koosneva ehte ülaosas.

Dresdeni lossimuuseumist varastatud ehe, mille ülaosas on üle 10 miljoni euro maksev valge teemant.
Dresdeni lossimuuseumist varastatud ehe, mille ülaosas on üle 10 miljoni euro maksev valge teemant. Foto: JUERGEN KARPINSKI/AFP/Scanpix

Tegemist on teemandiga, mis on Saksimaa 18. sajandi kuurvürsti August II Tugeva rajatud ehete ja esemete kollektsioonis üks hinnalisemaid.

Muuseumi esindajate teatel on varastatud esemed suure kultuuriväärtusega, kuid neid on võimatu müüa, sest need tuntakse kohe ära. Kui esemetelt eemaldatakse vääriskive, siis nii kivide kui eseme hind langeb.

«Varastel on neid juveele ja esemeid raske müüa, sest isegi mustal turul kauplejad ei taha teha tegemist millegagi, mida taga otsitakse ja millest teab kogu maailm,» teatasid esindajad.

Saksa politsei uurib vargusjuhtumit, kuid veel ei ole teatatud kellegi tabamisest.

Politseinikud Dresdeni lossi juures, mille Rohelisest võlvist viisid vargad miljardite eurode eest juveele ja väärisasju.
Politseinikud Dresdeni lossi juures, mille Rohelisest võlvist viisid vargad miljardite eurode eest juveele ja väärisasju. Foto: Robert Michael/AFP/Scanpix

Politseiallika teatel pandi paar aastat tagasi umbes samasugune vargus toime Berliini Bode muuseumis, kust viidi kaasa üle 3 miljoni euro maksev suur kuldmünt. Selle teo panid toime kuritegeliku grupeeringu liikmed, kes tabati ja said karistada, kuid münti ei ole seni leitud.

Saksa politsei kahtlustab, et ka Dresdeni juveelide varguse taga võivad olla samuti kuritegeliku gängi liikmed.

Vargad süütasid esmalt elektrikapi, mille tagajärjel tekkis Rohelises võlvis elektrikatkestus, kuid osa turvakaameratest jäi töökorda.

Uurijad vaatasid lindistused läbi ning sealt selgus, et varastel olid kaasas taskulambid ja haamrid vitriinide lõhkumiseks.

Kaader turvakaamera videost, kus on näha varast Dresdeni lossi Rohelises võlvis vitriini lõhkumas.
Kaader turvakaamera videost, kus on näha varast Dresdeni lossi Rohelises võlvis vitriini lõhkumas. Foto: SAXONY POLICE DEPARTMENT/via REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles