Galerii: Inglismaa surmaveoki ohvrid jõudsid kirstus koju Vietnami

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Inglismaa surmaveokis hukkunud 16 vietnamlase surnukehad jõudsid täna Suurbritanniast Vietnami.

Esimene lend surmaveoki ohvritega startis Suurbritanniast Hanoi Noi Bai lennujaama, kust edasi viis kiirabi kirstud ohvrite kodukanti, vahendas BBC

«Oleme seda hetke väga kaua oodanud. Matused korraldame kohe, kui ta naaseb,» ütles ühe ohvri Vo Van Linhi isa Vo Van Binh. Ühe teise ohvri vanem ütles, et on murest murtud, kuid õnnelik sellegi üle, et pere saab lõpuks poja tagasi.  

Ülejäänud ohvrite surnukehad saadetakse Vietnami lähipäevadel.  

23. oktoobril leiti Inglismaal Essexis Coryst ühest veokist 39 vietnamlase külmunud surnukehad. Nii Suurbritannias kui ka Vietnamis käivad juurdlused ja mitu inimest on arreteeritud või süüdistuse saanud. 

«Täna jõudsid Vietnami 16 hukkunu surnukehad, neist viis olid pärit Nghe Ani provintsist,» ütles provintsi kõrge ametnik, vahendas the Guardian.

«Oleme küll südamest kurvad, kuid peame emotsioone tagasi hoidma, et minu poja matused korraldada,» ütles Ha Tinhi provintsis elav Nguyen Dinh Gia, kelle poeg Nguyen Dinh Luong on üks surmaveoki ohvritest.

Vietnami politsei sõnul on hukkunud pärit kuuest provintsist: Haiphongist, Hai Duongist, Nghe Anist, Ha Tinhist, Quang Binhist ja Huest. 

Hukkunute peresid vaevas pikalt segadus ja ahastus, kuidas surnukehad koju saada.

Uudisteagentuuri Reuters teatel pidid pered välisministeeriumi avalduse kohaselt hukkunute kodumaale tagasi toomise eest maksma kuni 2000 eurot.

14. novembril öeldi aga, et Vietnami valitsus teeb esialgu hukkunute perede eest makse ise ära ning pered saavad hiljem nõutud summa valitsusele tagasi maksta. 

Ehkki ametivõimud julgustasid peresid valima hukkunute tuhastamise, et need kiiremini ja odavamalt koju toodaks, valisid paljud pered siiski kallima variandi, et saaksid oma lähedase kombekohaselt matta.

Vietnamis on nimelt tuhastamine harva esinev matmise viis.

Inglismaa surmaveok ja selle kohutav koorem

* 23. oktoobril kell 01.40 kutsus veokijuht Maurice «Mo» Robinson politsei Suurbritannias Essexis asuvasse Wateglade'i tööstusparki.

* Sündmuskohale saabunud Essexi politsei leidis veoautost 39 surnuks külmunud inimest.

* Hukkunutest 31 olid mehed ja kaheksa naised. Hukkunute seas oli kaks teismelist. 

* Algselt arvati, et kõik 39 ohvrit on Hiina kodanikud. Hiljem selgus, et tegemist on tõenäoliselt Vietnami kodanikega.

* Suurbritannias baseeruv kogukonnaühendus VietHome teatas, et on saanud fotosid umbes kahekümnest kadunuks jäänud Vietnamist pärit isikust vanuses 15-45.

* Mitmed Vietnami perekonnad on avalikkusele jaganud oma lähedaste fotosid ja lugusid, keda arvatakse olevat surmaveoki ohvrite hulgas. 

* 25-aastasele Põhja-Iirimaalt pärit veokijuhile Maurice «Mo» Robinsonile esitati süüdistus 39 inimese tapmises. Lisaks esitati veokijuhile inimkaubanduse, ebaseaduslikule immigratsioonile kaasaaitamise ja rahapesu süüdistused. 

* Maurice «Mo» Robinson ilmus esimest korda kohtusse videosilla vahendusel esmaspäeval, 28. oktoobril.

* Surmaveoki looga seoses vahistati veel kolm inimest. Inimkaubanduses ja 39 isiku mõrvas kahtlustatavatena vahistas politsei Thomas Maheri (38) ja tema abikaasa Joanna (38), kes olid teadaolevalt veoki viimased omanikud.

* Mahler, tema abikaasa ja kolmas kahtlustatav lasti hiljem kautsjoni vastu vabaks. 

* Seoses 39 surmaveoki ohvri smuugeldamisega Suurbritanniasse alustas politsei erirühm suuroperatsiooni, et leida Vietnamis Ha Tinh'i ja Nghe An'i provintsis tegutseva inimkaubistejate grupeeringu «ninamees», keda teatakse nimega Härra Truong.

* Suurbritannia politsei kuulutas tagaotsitavateks ka vennad Ronan (40) ja Christopher (39) Hughes'i, keda kahtlustatakse inimkaubandusele kaasaaitamises ja tapmises. 

* 1. novembril ilmus Dublinis, Iirimaal 39 inimese tapmises kahtlustatavana kohtu ette 22-aastane Eamonn Harrison.

* 2. novembril vahistas Vietnami politsei mitu inimkaubandusega seotud inimest, keda arvatakse Inglismaa surmaveoki juhtumiga seotud olevat. 

* 25. novembril toimunud kohtuistungil tunnistas Maurice Robinson end süüdi ebaseaduslikule sisserändele kaasaaitamises ja selle eest raha saamises. 

* 24. novembril esitas Suurbritannia politsei inimkaubandusele kaasaaitamise ja 39 inimese surmale kaasaaitamise süüdistuse Christopher Kennedyt Corkleyle.

* Thames Valley politsei vahistas Essexi politsei nimel 23-aastase Corkley 22. novembril Buckinghamshire'is Beaconsfieldis.

* 27. novembril jõudsid Suurbritanniast Vietnami esimesed hukkunute surnukehad. 16 hukkunu säilmed viidi Hanoi lennujaamas kiirabidega nende kodukohta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles