Pildid. Suurim kunstirööv pärast Teist maailmasõda: Dresdeni aardekambrist viidi miljardite väärtuses aardeid

Inna-Katrin Hein
Copy

Saksamaal Dresdenis murdsid vargad täna varahommikul kohaliku lossi aardekambrisse ehk Rohelisse võlvi ja viisid kaasa aardeid, mille koguväärtus ulatub miljardite eurodeni.

Saksa ja Briti meedia teatel on see pärast Teist maailmasõda suurim kunstirööv.

«Kinnitame, et Rohelisse võlvi murti sisse,» sõnas politsei esindaja Thomas Geither lisades, et kurjategijate tabamiseks käivitati politseioperatsioon, kuid neid ei ole veel kätte saadud.

Politseiallika teatel kahjustasid vargad täna kella 5 ajal Augustuse silla juures olevat elektrikappi. Kui tekkis elektrikatkestus, sisenesid vargad Dresdeni lossi ja viisid kaasa palju vara, kaasa arvatud hinnalisi vääriskive ja ehteid.

Mitu varast sisenes hoonesse ühe akna kaudu. Seda näitasid aardekambri juures olevad turvakaamerad, mida varaste elektrikatkestus ei mõjutanud.

Lossi Roheline võlv suleti külastajatele.

Dresdeni loss on Saksamaa üks vanemaid ehitisi. 1547–1806 oli see Saksi krahvide ja 1806–1918 Wettini kuningakoja Saksi Albertine’i liini kuningate koda.

Lossi juures on eristatavad mitu ehitusstiili, alates barokist kuni neorenessansini. Lossis asuv muuseum koosneb mitmest osast: seal on Roheline võlv, numismaatikakabinet, trükiste, joonistuste ja fotode kogu ning relvapalat koos Türgi kambriga.

Politsei Dresdeni lossi juures, millest viidi hinnalisi aardeid.
Politsei Dresdeni lossi juures, millest viidi hinnalisi aardeid. Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS/Scanpix

Hoones on ka kunstiraamatukogu ja Dresdeni kunstikogude amet. Aardekogule pani 18. sajandil aluse Saksi suurvürst ja Poola kuningas August Tugev (1670–1733).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles