Selliste sümptomitega annavad endast märku praegu enim kimbutavad viirushaigused

PM Tervis
Copy
Paragripi tunneb ära kõigepealt valusa kurgu järgi, kuid tavaliselt ei jää tulemata ka nohu ja haukuv köha.
Paragripi tunneb ära kõigepealt valusa kurgu järgi, kuid tavaliselt ei jää tulemata ka nohu ja haukuv köha. Foto: LightField Studios/PantherMedia / LightField Studios

Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu pöördus 46. nädalal ehk perioodil 11.–17. novembrini arstide poole 2704 inimest, neist 52,6 protsenti olid kuni 15-aastased lapsed.

Terviseameti andmeil moodustas viirusliku päritoluga haigestumiste arv 71,9 protsenti, ülejäänud 28,1 protsenti haigusjuhtudest põhjustasid erinevad mikroorganismid.  Viirusnakkused olid peamiselt seotud rinoviirusega (39 protsenti) ja paragripiviirusega (14 protsenti). Laboratoorselt kinnitati veel 1B-gripiviirus.  

Gripitaolistesse haigustesse ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine püsib stabiilsena ning endiselt madalal tasemel. Püsivat gripiviiruse levikut ei ole veel täheldatud.

Haigestumine Euroopas

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel oli grippi haigestumise intensiivsus Euroopa regiooni kõikides riikides madal. Püsivat gripiviiruse levikut ei ole veel täheldatud üheski riigis, kuid registreeritakse üksikuid gripiviirusega seotud haigusjuhte.

Millised sümptomid on rinoviirusel ja paragripil?

Rinoviirus

Umbes 30–40 protsendil täiskasvanutest esinevate nn külmetushaiguste põhjuseks on rinoviirused. Rinoviirustele on iseloomulik aevastamine, nohu, vahel esineb ka valulik kurk.

Paragripiviirus

Põhjustab enamasti palavikku, nohu, ninakinnisust ning köha. Tekkida võib ka gripile iseloomulik lihaste valu. Vahel kulgeb haigus läkaköhalaadse haiguspildiga – palaviku ja köhahoogudega. Paragripp ei lähe nädalaga mööda, vaid vaevab põdejat pikemat aega. Lastel võib see esineda aastaringselt ning neil võib tekkida krupp ehk kõri- ja hingetorupõletik.

Allikas: Terviseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles