Hollywoodi tipprežissöör Christopher Nolani meeskond räägib «Teneti» filmimisest Eestis

Elu24
Copy
Filmi "Tenet" võtted Pärnu maanteel.
Filmi "Tenet" võtted Pärnu maanteel. Foto: Madis Sinivee/Postimees

KFTV vahendab, et möödunud suvel Eestis režissöör Christopher Nolani poolt fimitud linateos «Tenet» tekitas üle terve Tallinna kahinaid. Tegemist on esimese nii mastaapse filmiprojektiga kogu Baltikumis. Filmistuudio Warner Brosi tegevus andis positiivse signaali toomaks Eesti rahvusvahelise filmitööstuse kaardile. 

Filmivõteteks peatati Tallinnas Laagna teel liiklus. Laagna tee sulgemist soovis Christopher Nolani meeskond algselt neljaks nädalaks, kuid läbirääkimiste tulemusena seda aega vähendati. Nolani jaoks oli asjade selline kulg ikkagi positiivne.

Filmi kaasprodutsent Thomas Hayslip Funfair Filmsist ütles, et Tallinna linna ja filmitegijate läbirääkimised olid tulemusrikkad otsesuhtluse tõttu erinevate linnaametnikega.

Erinevad Eesti valitsuse osakonnad ja Eesti Filmi Instituut panustasid leidmaks sobivat majutust «Tenetis» kaasa löövatele filmistaaridele, nagu Michael Caine, Robert Pattinson ja Kenneth Brannagh.

Valitsus suurendas kultuuriministeeriumi ettepanekul tagasimaksefondi Film Estonia mahtu ühekordselt ligi 5 miljoni euro ulatuses. Kahe miljoni euro suuruse eelarvega Film Estonia mahtu otsustati suurendada, kuna Christopher Nolani filmiprojekti Eestis tehtavad kulud ulatusid 16 miljoni euroni. 

«Teneti» filmivõtted toimusid lisaks Tallinnale ka Sompas, Narvas, Kohtla-Järvel, Pärnus. Filmimeeskonda paelus Tallinna keskaegse arhitektuuri kõrval ka siinne stalinistlik arhitektuuripärand ja nad tõid välja, et kohalike ametnikega koostöö oli läbipaistev.

Filmimeeskond ja näitlejad tulid kokku 13 riigist, kuid enamus filmiga seotud inimestest olid kohalikud. 

«Filmimeeskond tegi suurepärast tööd, eriti Vene filmikooliga vanemad filmitegijad, kes suutsid varasematest kogumustest karastunult lahendada erinevaid keerulisi olukordi» rääkis «Tulilinnu» režissöör Peeter Rebane.

Väljakutse esitas ka asjaolu, et Eestis on vähe toitlustajad, kes suudaksid olla filmimeeskonna käsutuses 24/7. Kuna Eesti filmitööstus on väike, siis küsitav oli ka paralleelselt vaba võttemeeskonna komplekteerimine.

«Sõltuvalt mastaabist oleme suutelised teenindama 1-3 suuremat projekti üheaegselt,» ütles Eesti Film juht Nele Paves.

«Seni on kõik hästi kulgenud, sest erinevate filmide võtted on toimunud laiali hargnenult nii ajagraafiku kui võttepaikade osas,» lisas Paves.

Filmitootmisettevõtte Nafta Films juht Esko Rips ütles, et Christopher Nolani suurteos «Tenet» toob Eestile tähelepanu ja rajab teed järgmistele suurtele filmiprojektidele.

Eesti filmitootjad plaanivad 2020. aasta aprilliks rajada filmilinnaku Tallinn Film Wonderland, kuhu tuleb kolm suurt stuudiot. Tegemist saab olema Baltikumi suurima stuudiokompleksiga.

Loe täispikka artiklit SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles