Noorte vestlusringis tutvustatakse Eesti koomiksite üllatavalt avarat maailma

Copy
Joonas Sildre alias Zildre.
Joonas Sildre alias Zildre. Foto: Sille Annuk

21. novembril kell 11 toimub Paepealse raamatukogus koomiksikirjanduse vestlusring noortele. Vestlusringis osalevad koomiksikunstnikud Joonas Sildre ja Meelis Kupits, animaator ja karikaturist Ave Taavet, kirjanik ja kunstnik Asko Künnap. Vestlusringi juhib kunstiteadlane Mari Laaniste.

«Harjumuspärase kirjanduse varjus visalt oma rida ajav kodumaine koomiks on viimasel ajal hakanud laiemale kultuuripublikule huvi ja kõneainet pakkuma. Samuti tõlgitakse tasapisi eesti keelde koomiksivaldkonna rahvusvahelisi tähtteoseid ja soovijatel pole kuigi keeruline hankida neid ka näiteks inglise keeles. Ometi ei tea laiem avalikkus Eestis koomiksite maailmast siiani ülearu palju,» räägib koomiksikirjanduse levikust Mari Laaniste.

Vestlusringis arutlevad Eesti koomiksikunstnikud kodumaise koomiksikirjanduse elujõulisuse üle. Millisele lugejale on koomiksiraamatud mõeldud? Millist erilist elamust suudab koomiks ilukirjanduse, filmi või arvutimängudega konkureerides publikule pakkuda. Millest võiks alustada inimene, kes tahaks oma silmaringi koomiksitega avardada?

Paepealse raamatukogus asub Eesti suurim koomiksikogu, mis sisaldab rikkalikku valikut koomikseid, mangasid ja graafilisi romaane nii eesti, vene kui ka muudes keeltes. Paepealse raamatukogu on koomiksikogu ja -kultuuri tutvustamiseks läbi viinud erinevaid projekte, töötubasid ning korraldanud kohtumisi koomiksikunstnike, illustraatorite ja animaatoritega nii Eestist kui välismaalt. 

Paepealse raamatukogu juhataja Piret Martinov julgustab koomikseid laenama ja lugema. «Koomiksid laiendavad noorte sõnavara, kuna pildid toetavad sõnade tähendust. Koomikseid saab kasutada ka keeleõppes, kuna pildid hõlbustavad lugema õppimist ja kontekstist arusaamist,» ütleb ta.

Vestlusringi korraldamist toetavad Rahvakultuuri Keskus ja Eesti Kultuurkapital. Osavõtt on tasuta.

Vestlusringi saab jälgida ja arutelus osaleda veebiülekande kaudu. Ülekande link avaldatakse vahetult enne vestlusringi Tallinna Keskraamatukogu veebilehel ja Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles