Kuidas toituda nii, et toiduainete vahel tekiks sünergia?

Lilian Laanepere
Copy
Mõnede toiduainete kasulikud omadused on suuremad, kui neid koos tarbida.
Mõnede toiduainete kasulikud omadused on suuremad, kui neid koos tarbida. Foto: Shutterstock

Tervislik toit kaitseb organismi krooniliste haiguste eest ja seetõttu on inimeste seas populaarsed erinevate tervislike toiduainete ekstraktid, pulbrid või tabletid. Teadlaste sõnul ei ole aga puu- ja juurviljad, marjad ja muud tervislikud toiduained tableti kujul sama toimega kui töötlemata kujul.

Puu- ja juurviljades, pähklites, marjades ja teraviljades leiduvad antioksüdandid, vitamiinid ja mineraalid ennetavad mitmeid kroonilisi haiguseid nagu vähki, südamehaiguseid, diabeeti ja dementsust. Seetõttu on müügil lai valik toidulisandeid, mida reklaamitakse nende vähki ja teisi haiguseid ennetava toime tõttu. Tableti võtmine võib tunduda märksa lihtsam kui süsteemne tervislik toitumine, kuid mitmete teadusuuringute põhjal on kindlaks tehtud, et toidulisanditest saadav kasu ei ole värskete toiduainetega võrreldav. Haiguste ennetamiseks on soovitatav tarbida organismi tööks vajalikke toiduaineid töötlemata kujul ja regulaarselt.

Igas puuviljas, juurviljas, kaunviljas, marjas ja teraviljas leidub tuhandeid erinevaid fütokemikaale, mis toimivad koosluses teiste ühenditega erinevalt. Mõned toiduained aitavad organismil teistest toiduainetest rohkem vitamiine ja antioksüdante omandada, mis tähendab, et toiduainete vahel eksisteerib sünergia.

Teadlased korraldasid katse, milles selgitati välja, kuidas mõjutab puuviljades ja marjades leiduvate antioksüdantide omandamist kaunviljade tarbimine. Selleks mõõdeti vaarikate ja ubade antioksüdantide sisaldust esmalt eraldi ja siis koos. Tulemustest selgus, et kui süüa vaarikaid ja ube samal ajal või väikese vahega, on neist saadav antioksüdantide kogus oluliselt suurem kui siis, kui mõlemat eraldi süüa.

Sarnane katse korraldati vähki ennetavate toiduainete mõju hindamiseks. Selleks lisati katseklaasis kasvavatele rinnavähi rakkudele erinevate toiduainete kombinatsioone, et näha, kuidas need mõjutavad vähirakkude kasvamist. Ka selle uuringu käigus tuvastati toiduainete vaheline sünergia. Katse käigus leiti, et viinamarjad eraldi vähendavad vähirakkude kasvu kuni 30 protsenti ning sibul kuni 50 protsenti. Kõigi eelduste kohaselt oleks siis pool katses kasutatud viinamarjadest ja sibulast üheskoos pidanud andma 45-protsendilise tulemuse, kuid leiti, et viinamarjad ja sibul koos vähendasid vähirakkude kasvamist 70 protsenti.

Teadlased soovitavad seetõttu toituda võimalikult mitmekesiselt, et saada toidust kätte maksimaalne kogus vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Eelistada tuleks töötlemata ja värskeid toiduaineid ning mitte loota, et toidulisanditega tervislikku toitumist asendada saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles