Kas oled emotsionaalselt nii tugev, nagu arvad? Vaata järgi, kas need väited kehtivad sinu kohta

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Emotsionaalselt tugevad inimesed suudavad igapäevaelu stressiga tõhusamalt toime tulla ning reageerivad ka muutustele avatumalt. Kuna emotsionaalne tugevus on märk inimese sisemaailmast, siis kas on võimalik seda ka väljaspool märgata?

Psühholoog Guy Winch on täheldanud, et popkultuuris kujutatakse emotsionaalselt tugevaid inimesi tihti stoiliste ja kõigutamatutena: nad ei hädalda kunagi ning hädaolukorras ei kerki neil kulmgi. Igasugune emotsioonide väljalaskmine on märk ebastabiilsusest ja nõrkusest.

«Sellised kujutlused pole ainult valed, vaid tohutult eksitavad,» sõnab Winch.

Kujuta ette näiteks kahte ettevõtjat: kumbki on oma firma üles ehitamiseks näinud tohutult vaeva ning investeerinud palju ressursse, kuid ettevõtted käivad põhja. Kumb on emotsionaalselt tugevam: see, kes purskub pisaraisse ja on täiesti murtud, või see, kes ei näita ühtki emotsiooni välja?

Tegelikult on õige vastus, et mitte kumbki. Emotsionaalset tugevust ei näita inimese kohene reaktsioon, vaid hoopis see, kuidas käitub inimene pärast mingit sündmust. Ettevõtja võib ju pisaraid valada, kuid pärast peatäit nuttu on tal juba idee, kuidas olukorda parandada. Emotsiooonitu ettevõtja võib tunda aga sellist kaotust, et ta ei püüa isegi olukorda päästa.

Kuna väline pilt võib olla eksitav, uuri parem järgnevaid väiteid emotsionaalselt tugevate inimeste kohta ja vaata, kas mõni käib sinu kohta:

  • Nad ei lase väljakutsetel ja takistustel endale ette jääda
  • Nad kohanevad muutustega
  • Nad oskavad ära tunda ja väljendada oma vajadusi
  • Nad keskenduvad lahendusele, mitte probleemile
  • Nad õpivad vigadest ja kriitikast
  • Nad oskavad näha suurt pilti keerulistes olukordades
  • Nad taastuvad ebaõnnestumistest kiiresti

Winch ütleb, et sellest pole midagi hullu, kui sa end nendest väidetes praegu ära ei tundnud. Emotsionaalne tugevus pole kaasasündinud, see on omadus ja oskus, mida tulebki endas aja jooksul arendada, seega võid sa igal juhul saada emotsionaalselt tugevaks, kui sa seda veel pole!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles