Pildid: sajad inimesed on valmis pühkima suurlinna tolmu jalgelt, et kolida sellele tuulisele Šoti saarele

Madis Kartau
Copy

Unine Ulva saar Šotimaal on praegu koduks ainult kuuele inimesele. Kuid pärast saareelanike avalikku pöördumist mandrirahva poole võib saare rahvaarv kasvada 6000 protsenti.

Imekaunis 4500 aakri suurune saar Šotimaa Hebriidide saarestikus osteti 2018. aasta juunis saareelanike poolt endise omaniku käest ära. Ühisrahastuse käigus suudeti koguda 37 000 naela, lisaks toetas Šotimaa maafond saarerahva algatust omalt poolt 4,4 miljoni naelaga. 

Saar, mida on kaua kimbutanud sotsiaalne ja majanduslik mahajäämus ülejäänud Šotimaast, on saanud uue võimaluse. Saarerahva algatatud kampaania raames ärgitatakse inimesi saarele kolima. Praeguseks on avalduse saarele kolimiseks sisse andnud 350 inimest, mis võib suurendada saare rahvaarvu 60 kordselt. 

Saare eelmine omanik Jamie Howard, kelle valdusse on saar kuulunud 70 aastat, otsustas pärast müügitehingut saarelt lahkuda. Howardi sõnul ootab pärast tema lahkumist saart ees kindel hukatus, vahendab countryliving.com.

Sarnased liikumised ei ole Šotimaal haruldased. Kuna suur osa Šotimaast kuulub käputäie maaomanike kätte, kes oma valduste üle ei hoolitse, on tekkinud terav konflikt maaomanike ja nende valdustes elavate inimeste vahel. Selle probleemi lahendamiseks asutas valitsus 2000. aastal Šotimaa maafondi. Fondi eesmärgiks on toetada kogukondade püüdlusi osta oma elukohad suuromanikelt välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles