7 teemat, millest esimesel kohtingul kindlasti rääkida

Triin Sepp
Copy
Esimesel kohtingul õigete vestlusteemade valimine võib tulla kasuks suhte edasisele arengule.
Esimesel kohtingul õigete vestlusteemade valimine võib tulla kasuks suhte edasisele arengule. Foto: Shutterstock

Kuigi meile meeldib vaadata, kuidas esimesed kohtingud toimuvad filmides ning teleseriaalides, siis oma elus üritame neid mõnikord pigem vältida. Olgem ausad: esimesed kohtingud on piinlikud. Me higistame, käitume imelikult ning me hakkame muretsema asjade pärast, mis tavalisel päeval meeldegi ei tuleks (miks mu käed niimoodi lõhnavad?!). 

Mõnel harval korral võib sul olla ka ääretult äge esmakohting, kuid ei saa eeldada, et see alati nii juhtuks – tihti võib kohtinguid võrrelda pigem hambaarsti külastamisega. Ent see ei tähenda, et esimestel kohtingutel toimuv ei oleks olulise tähtsusega.

Eksperdid ütlevad, et on kaks valdkonda, mis kohtingu puhul kõige olulisemad on. Nendeks on sinu isiklikud vaated, huvid ja ambitsioonid ehk intrapersonaalsed tegurid ning kõik, mis puudutab teie kahe vahelist suhtlust ehk interpersonaalsed tegurid. Teil peaks kindlasti olema mõningaid intrapersonaalseid sarnasusi ning selleks, et kohting läheks eriti hästi, peaks ka teievaheline suhtlus sujuv ning meeleolukas olema.

Kuigi pole ühte ning lõplikku juhendit, mida järgida esimeseks kohtinguks ette valmistudes, on kindlasti mõned üldised näpunäited, mis aitavad sul kohtingut rohkem nautida. Lisaks sellistele tavapärastele soovitustele nagu «ole soe ja sõbralik», «küsi küsimusi» ning «ole sina ise», tuleks mõelda ka veidi keerulisemate teemade peale. On mõistlik mõningad sellised vestlusteemad enne kohtingut enda jaoks läbi möelda, sest olenemata sellest, kui nunnu su potentsiaalne kaaslane kohtingule jõudes ka välja näeb, ei taha sa sobimatu inimese peale oma aega raisata.

Siin on seitse asja, millest tingimata võiks esimesel kohtingul rääkida.

1. Kaaslase väärtushinnangud ning uskumused

See võib tunduda küll väga laetud teema, millest esmasel kohtumisel rääkida, kuid see on siiski tehtav. Lisaks sellele on teemapüstitus ka vajalik. See ei tähenda sugugi, et peaksid kaaslast koheselt pommitama küsimusega stiilis: «Hei, milliseid moraalseid väärtusi sa oma elus oluliseks pead?» Teise poole intervjueerimise asemel peaksid pigem rääkima omaenda väärtustest ning julgustama oma kaaslast samadel teemadel sõna võtma. Uuri näiteks välja, mida potentsiaalne kaaslane arvab poliitikast, kas ta on usklik ning millist töö ja eraelu vahekorda ta eelistab. Mõtle, kas tema vaated kattuvad sinu omadega. Hea uudis sellise lähenemise puhul on see, et uuringud näitavad, et mida vastuolulisematel teemadel te esimesel kohtingul vestlete, seda tõenäolisem on, et jõuate kohtingule ka teist korda. Seega – ära hoia ennast tagasi!

2. Tema karjäärieesmärgid ning finantsid

Töö ei ole esmatähtis, kuid moodustab siiski suure osa meie elust. Pole vahet, kas su vastas istuv kompu on täielik tööloom ning armastab töötada pikki tunde või soovib ta hoopiski töötada vähem ning elu nautida, on hea, kui sa tema eelistusi tead. Kumbki variant ei ole tingimata halb, kuid üks neist kattub rohkem sinu vaadetega ning on hea teada, kas te selles osas klapite. See vestlusteema on ka hea viis teada saada, kui oluline raha su kaaslasele on, sest paljud paarisuhted purunevad justnimelt rahaprobleemide tõttu. Seega kui teie vaated rahateemadel lahknevad, on seda parem teada saada varem kui hiljem.

3. Kuhu ta sooviks reisida

Huvitaval kombel on leitud, et 19% paaridest, kes räägivad esimesel kohtingul reisimisest, lähevad peatselt ka järgmisele kohtingule. Eksperdid ütlevad, et kui keskendute sellele, millistes maailma osades olete käinud või kuhu sooviksite minna, aitab teil omavahel paremini ühist keelt leida ning üksteist sujuvalt tundma õppida.

Pealegi - inimese kohta on tema reisisoovidega kursis olles võimalik nii mõndagi teada saada. Kui ühele teist meeldib reisil vähesega hakkama saada ning teine unistab hoopis luksusest, siis ehk ei ole teievaheline klapp just kõige parem. Inimesed, kellel on sarnased reisihuvid, jagavad aga tihti ka teisi kattuvaid huvisid.

4. Milline on tema perekond

Kedagi ei peaks hindama nende tausta järgi, kuid teades, milline on su kaaslase pere ning nendevahelised suhted, annab sulle üsna hea ettekujutuse tema elust. Mõistlik on alustada lihtsate küsimustega, näiteks kus ta üles kasvas, kui palju tal õdesid-vendi on ning kui tihti ta oma vanematega suhtleb jms. Kui kohting läheb hästi, siis hakkab jutt jooksma ka nendest kergetest suunajatest. Lisaks tekib sul hea võimalus jälgida, et kuidas täpselt su potentsiaalne kaaslane oma sugulastest räägib, sest see jagab sulle palju infot tema emotsionaalse küpsuse kohta ning annab märku ka sellest, kas näete pere rolli oma eludes sarnaselt või mitte.

5. Kas su kaaslane on huvitatud abiellumisest ning lastest

Sul endal on ilmselt üsnagi välja kujunenud arvamused laste ning abielu teemadel. Kuid isegi kui see nii pole, siis on hea teada, mida arvab nendest asjadest su kaaslane, sest kui teie visioonid üldse ei kattu, võib see teie algavale suhtele peatselt kaika kodaratesse loopida. Selle teema üles toomine ei tähenda seda, et peaksid kaaslaselt küsima, et kui mitu last ta sooviks ning mis võiksid olla nende nimed, pigem maini vestluses möödaminnes midagi temaatilist ning vaata, mida tal selle peale öelda on.

6. Millised on tema hobid ja huvid

Sinu kui inimese kohta ütleb päris palju see, kuidas sa oma vaba aega veedad, seega kui teie nägemused vaba aja veetmisest üldse kokku ei sobi, oleks ehk mõistlik koheselt käed üles tõsta ning kohtingule kriips alla tõmmata. Teil ei pea tingimata olema täpselt samad kired, kuid alati on hea leida mõningaid ühiseid jooni. Näiteks, kujuta ette, et sina oled üldiselt külmavares, kuid kohtingukaaslane on innukas lumelaudur ning eelistaks oma kõrvale kaaslast, keda mägedesse kaasa võtta? Ei ole vist kõige sobivam kooslus.

7. Millised on tema sõbrad

Teie suhte tervise jaoks on määrava tähtsusega see, kuidas te üksteise sõpradega läbi saate. Seega, enne kui kellegagi suhtesse hüppad, tasub uurida, kes tema sõbrad on ning mida neile meeldib koos ette võtta. Kui need kõlavad nagu tegevused, mida ka sina koos oma sõpradega naudid, siis on see teie tulevase suhte õnnestumiseks hea märk. Pealegi - suhte üheks oluliseimaks osaks on ennast teise seltskonnas mugavalt tunda ning mis saaks olla parem, kui ilma suuremate pingutusteta teineteise igapäevaellu sobitumine, kirjutab Bustle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles