Mis juhtub, kui süüa iga päev üks viil peekonit? (6)

Lilian Laanepere
Copy
Töödeldud liha on tervisele ohtlik.
Töödeldud liha on tervisele ohtlik. Foto: Shutterstock

Oxfordi Ülikooli teadlased tegid kindlaks, et ka vähene kogus töödeldud liha suurendab märkimisväärselt pärasoolevähi riski.

Tegemist on ühe suurima toitumise ja vähi teemalise uuringuga, mis on seni Suurbritannias korraldatud ning uuringu tulemused kinnitavad teadlaste varasemat seisukohta, et töödeldud liha on tervisele kahjulik. Uuringus osales pea pool miljonit Suurbritannia kodanikku vanusevahemikus 40–69 ning nende toitumist ja tervist jälgiti viie aasta vältel. Selle perioodi jooksul tekkis 2609-l inimesel pärasoolevähk. Inimestel, kes sõid päevas 76 grammi punast või töödeldud liha – kogus, mis on praeguste toitumissoovitustega kooskõlas – oli 20 protsenti suurem pärasoolevähi risk.

Eriti kahjulikuks osutus töödeldud liha – peekon, vorstid, sink ja lihapallid –, mille tarbimine suurendas vähiriski rohkem kui punase liha tarbimine. 25 grammi töödeldud liha ehk üks viil peekonit päevas suurendab vähi riski 20 protsenti. Samas 50 grammi ehk poole suurem kogus punast liha päevas suurendab vähi riski vaid 19 protsenti.

Maailma Terviseorganisatsioon otsustas 2015. aastal olemasolevate andmete ja uuringute põhjal töödeldud liha kantserogeenide alla liigitada. Punane liha paigutati esialgu «suure tõenäosusega kantserogeenne» klassi, mistõttu soovitatakse ka selle tarbimist oluliselt piirata.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles