Kuidas Joaquin Phoenix Jokkeri kehastamiseks üle 20 kilogrammi kaotas

Lilian Laanepere
Copy
Joaquin Phoenix Jokkeri rollis.
Joaquin Phoenix Jokkeri rollis. Foto: Cap/rfs/Image Supplied By Capital Pictures

Joaquin Phoenix kehastas uues «Jokkeri» filmis peategelast Arthur Flecki ning pidi rolli sisse elamiseks ligi 20 kilogrammi alla võtma. Näitleja järgis selleks ranget dieeti, mis osutus talle tohutuks vaimseks ja füüsiliseks väljakutseks.

Phoenixile ennustatakse Arthur Flecki rolli eest Oscari-nominatsiooni ning mitmete kriitikute silmis on tegemist enneolematu meistriteosega. Arthur Fleck elab rasketes tingimustes: peab üleval haiget ema, on vaesuse tõttu sageli söömata ning peab toime tulema tõsiste psühholoogiliste probleemidega, mida süvendavad inimeste ükskõiksus, õelus ja julmus.

Selleks, et kehastada alatoitunud ja vaimselt ebastabiilset Arthurit, tuli Phoenixil kaotada üle 20 kilogrammi. Phoenix kasutas selleks terviseekspertide abi, et säästa oma vaimset ja füüsilist tervist ning teha kindlaks, et tal ei tekiks ühes kaalukaotusega eluks vajalike toitainete puudust. Mineraalide ja vitamiinide puudus võib põhjustada energiapuudust, ärevust ja mäluprobleeme. Phoenix jälgis, et hoolimata sellest, et ta tarbis oluliselt vähem kaloreid kui inimene iga päev vajab, sisaldaks tema toit hea kvaliteediga valku, süsivesikuid ja kiudaineid. Sellest hoolimata tundis Phoenix, et dieedi pidamine hakkas halvasti mõjuma tema vaimsele tervisele.

Toitumiskava koostamisel tuli arvestada, et Phoenix on eluaegne taimetoitlane ega söö liha ega piimatooteid. Näitleja sõnul ei soovi ta loomadele oma söömisharjumustega kannatusi põhjustada ning ei näe, miks peaks sööma loomset toitu, kui tervisele vajaliku saab kätte ka taimsest toidust. Phoenix on teinud kaasa mitmes dokumentaalis – millest mõned on vaadatavad Netflixis –, mis käsitlevad loomade heaolu, tapamajade reaalsust ning loomsete toiduainete rolli mitmete krooniliste haiguste tekkimisel ning inimeste elukeskkonna hävingul.

Phoenixi dieet koosnes filmirolliks valmistumisel peamiselt õuntest, lehtsalatist ja aurutatud ubadest. Kõige raskem oli selle juures kiusatustega toime tulemine. Toidureklaamid ja lõhnad tegid dieedist kinni pidamise väga raskeks. Eriti raskeks tegi selle asjaolu, et filmi režissöör Todd Phillipsi tööruumid olid täis saiakesi ja snäkke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles