Psühholoog: nende märkide järgi saad aru, et sinu partner püüab sind kontrollida

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Ahistavat suhtekaaslast ette kujutades on pilt tavaliselt üsna ilmselge: agressiivne ja üleolev jõmm, kes aina ähvardab, labatseb teenindava personaliga ning kirjutab partnerile riietusreegleid ette. Kuigi ka selliseid tüüpe jagub küll ja veel, on paljude manipuleerijate käitumine palju peenekoelisem.

Georgetowni ülikooli kliiniline psühholoog Andrea Bonior toob välja 20 käitumisviisi, kuidas sinu partner sind läbi lillede kontrollida üritab. Kui mõni neist esineb ka sinu suhtes, suhtu sellesse tõsiselt. 

  1. Ta isoleerib sind su sõpradest ja perest. See algab tasakesi ning on tihti esimene samm täieliku kontrolli suunas. Võib-olla kurdab ta, et räägid oma vennaga liiga tihti telefonis või teatab, et talle ei meeldi sinu parim sõber ja sa ei peaks sellise inimesega aega veetma. Võib-olla püüab ta sind nende vastu üles keerata. Eesmärk on võtta ära sinu tugisüsteem, et sa ei saaks kellegi najal talle vastu hakata.
  2. Ta kritiseerib sind pidevalt, eriti väikeste asjade pärast. Ka see hakkab väikestest asjadest ning tihti kaasneb sellega ka see, et hakkad iseendale sisendama, et olidki selle kriitika parasjagu ära teeninud, sest lõppude lõpuks tahab su kaaslane sind lihtsalt paremaks inimeseks muuta. Kui keegi sind pidevalt kritiseerib, on väga raske tunda end armastatuna ja kui kõik, mis sa teed, häirib teist inimest, siis ei võeta sind võrdse partnerina.
  3. Ta teeb varjatud ähvadusi. Paljud inimesed arvavad, et ohumärk on ainult füüsilist laadi ähvardused. Veelgi manipuleerivamad on aga ähvardused, näiteks ähvardab mees sind maha jätta või endale viga teha, kui sa ei käitu vastavalt ootustele. Kuidas sa ikka ignoreerid inimest, kes lubab endale viga teha? Pole oluline, kas mees seisab oma ähvarduste taga - see on järjekordne viis, kuidas sinult saada kõike seda, mida tema tahab, arvestamata sinu soovide ja vajadustega.
  4. Ta seab armastusele ja lähedusele tingimused. «Ma armastan sind nii palju rohkem, kui sa rohkem raha teenid.» või «Ma seksiksin sinuga rohkem, kui sa alla võtaksid, sest siis oled sa atraktiivsem.» või «Kui sa ei viitsi isegi süüa teha, siis ma küll ei tea, mida mul siit suhtest saada on.» või «Sa oleksid palju ilusam, kui sa oma juukseid natukenegi rohkem sätiksid.» Kõigi nende lausete sõnum on üks ja sama: sa ei ole piisavalt hea sellisena, nagu sa oled. 
  5. Ta peab kõige osas järge. Võrdne andmine ja võtmine on tervisliku suhte lahutamatu osa, aga kui sinu partner peab meeles iga pisiasja ning nõuab kõige eest mingisugust teenet, on see järjekordne viis sinu kontrollimiseks. Samuti on see äärmiselt kurnav, kuna elad pidevalt tundega, et vähimalgi «eksimusel» on andestamatu tagajärg.
  6. Ta kasutab süümepiinu relvana. Paljud manipulaatorid pööravad sinu emotsioonid enda kasuks tööle. Kui ta suudab sinus tekitada süümepiinu iga tegevuse üle, ongi ta võitnud, sest niimoodi hakkad sa otsima tegusid ja sõnu, mis teda ei ärritaks. See tähendab, et loobud oma arvamusest ja annad kogu otsustusõiguse kontrolliva partneri kätte ning just seda ta tahabki.
  7. Ta paneb sind tundma, et oled talle võlgu. Manipuleerivad partnerid on alguses väga romantilised ja teevad suuri kingitusi või viivad sind kallitele õhtusöökidele. Tegelikult panevad nad sind olukorda, kus sina võlgned neile midagi ning kasutavad seda ära olukorras, kus ta tahab sinult midagi, mida sina ei taha anda. «Aga mäletad, kui mina viisin sind sinna restorani, kuhu sa ammu minna olid tahtnud?»
  8. Ta luurab sinu järel ja nõuab pidevat aruandmist. Kontrolliva partneri tunnusmärk on see, et ta peab alati kõike teadma, üle igasusuguse piiri. Mõned neist luuravad sinu järel salaja, teised jälle nõuavad häbematult, et sa kannaksid iga viimase kui hingetõmbe ette. Tõenäoliselt tahab ta ligipääsu sinu telefonile ja meilidele. Vabanduseks toob ta, et tal on eelmiste suhete pärast usaldusprobleemid. Olgu sellega kuidas on, aga reaalsus on see, et ta rikub sinu privaatsust ning samal ajal tunnistab ka, et tal pole vähimatki kavatsust sind usaldama õppida.
  9. Ta on järelejätmatult armukade ja paranoiline. Alguses võib see paista romantilisena, sest ta on sinust nii huvitatud, et ei kannata, et keegi teine sind ka tahta võib. See muutub aga kiiresti hirmuäratavaks ja omandihimuliseks. Iga sinu tegu, kas või tühipaljas silmkontakti loomine võõra mehega on järsku flirtimine. Iga sinu sõna annab teisele mehele lootust ja põhjust sinuga suhtlemise jätkamiseks.
  10. Ta ei pea lugu sinu piiridest. See on järjekordne taktika sinu nõrgestamiseks: panna sind tundma süüdlaslikult selle eest, kui sa vajad omaette aega või tekitada sinus süümepiinu, justkui ei armastaks sa teda piisavalt, kui tahad vahel üksi olla. On täiesti normaalne, et inimestel on erinevad ettekujutused mina-ajast, kuid normaalses suhtes leitakse mõlemale partnerile sobiv kompromiss. Kontrollivas suhtes oled sa lausa kurjategija, kui tahad omaette olla.
  11. Ta paneb sind usaldust või head kohtlemist välja teenima. Muidugi usaldad sa rohkem inimest, kellega oled 5 aastat koos olnud, kui kedagi, kellega käid kohtamas alles kuu aega. Teatav hulk usaldus on aga suhte lahutamatu osa. Sa ei peaks oma päevast detailseid ettekandeid esitama ning su partneril pole õigus sinu telefonile ja meilidele, kui sa natukenegi silma alt ära oled. Kui sa pead oma usaldusväärsust pidevalt tõestama, on sinu suhte dünaamika juba paigast.
  12. Sa oled alati milleski süüdi, kui sa just vastupidist tõestada ei suuda. Kontrolliv partner on väga osav tekitama sinus tunnet, et sa oled midagi valesti teinud enne, kui sa seda isegi taipad. Jalutad uksest sisse ja tema on juba vihane millegi pärast, mis ta sinu äraoleku ajal leidis, mõtles või otsustas: alates sellest, kuhu sa koristades tema lemmiktassi panid kuni selleni, et käisid oma kolleegiga tema teadmata lõunal. Vahet pole, mis see oli, aga sinu kavatsus oli kindlasti pahatahtlik. Selle eesmärk on leida ettekäändeid sinu karistamiseks, et jällegi harjutada sind käituma nii, nagu tema tahab.
  13. Ta väsitab su vaidlemisega nii ära, et sa hakkad kõigega nõustuma. Enamik manipuleerijaid kasutab vähem ilmselgeid meetodeid, aga mõni neist on krooniline vaidleja ning lausa otsib konflikti. Seda tuleb ette eriti siis, kui manipuleerija partner on passiivsema iseloomuga ega armasta vaielda. Sellisel juhul kasutab manipuleerija iga vaidlust kui võitu partneri üle, kes ise lihtsalt ei taha ega jaksa vaielda.
  14. Ta ei pea sinu veendumusi millekski. Olgu need usulised või poliitilised või sinu üleüldine seisukoht inimese olemusest. Kui ta teeb sinu seisukohti maha ja tekitab sinus tunde, et oled oma arvamuse pärast loll, siis püüab ta muuta sinu prioriteete. Manipuleerija meelest pole seisukohad kahesuunaline tee, vaid järjekordne vahend sinu kontrollimiseks.
  15. Ta tekitab sinus alaväärse tunde. Ta sisendab sulle näiteks, et tema on sinust palju atraktiivsem või et tema saavutused on sinu omadest paremad. Samuti võib ta sind pidevalt võrrelda oma eksidega, kusjuures eksid olid alati sinust paremad. Eesmärk on sind veenda, et sul veab tohutult, et saad temaga koos olla ja peaksid selle eest tänulik olema.
  16. Tema naljad on mõnitavad ja alandavad. Huumor käib muidugi suhete juurde, kuid küsimus on selles, kas see on mõlema partneri jaoks mugav ja heatahtlik. Paljudes manipuleerivates suhetes peidetakse oma pahatahtlikkus lause «ma tegin lihtsalt nalja, miks sa seda nii tõsiselt võtad» taha, mille eesmärk on tegelikult sisendada sulle, et sul pole õigus oma tunnetele. See on manipuleerijate klassikaline võte.
  17. Seksuaalvahekord ärritab sind. Manipuleerimine jõuab tihti ka magamistuppa. Mõnikord tundub miski vale isegi hetkes, teinekord tekib muster, kus tunned end ebamugavalt pärast iga vahekorda. Kui miski tundub teie seksuaalses pooles sinu jaoks ebamugav, on see märk sellest, et midagi on tõesti valesti.
  18. Võimetus või tahtmatus kuulata ära sinu vaatenurk. Ta segab sulle kogu aeg vahele või isegi ei kuula sind. Võib-olla räägib ta ise nii palju, et sa ei mäleta isegi, millal sinu arvamust viimati küsiti või vastust kuulati. Mõtle, kas sa oled püüdnud talle öelda, mis tunde tema käitumine sinus tekitab - kui ta sedagi ei kuula, siis püüab ta sind oma arvamusega lihtsalt domineerida.
  19. Ta meelitab sind ebatervislikule käitumisele. Sina oled võtnud eesmärgiks tervisliku eluviisi, aga tema ahvatleb sind sigarettidega teades, et oled suitsetamise maha jätnud. Või survestab ta sind tarbima rohkem alkoholi kui sulle meeldiks. Sinu eesmärkide mahasurumine muudab sind nõrgemaks ning kergemini kontrollitavaks.
  20. Ta teeb maha sinu eesmärke pannes sind endas kahtlema. Võib-olla tahad ülikooli sisse astuda, aga su partner püüab sind veenda, et sul polnud selleks piisavalt head hinded. Tahad oma ettevõtet rajada, aga partner peab sinu ideed lolliks ja edutuks. Manipuleerija eesmärk on panna sind endas kahtlema, sest võttes sinult ära su isiklikud eesmärgid võtavad nad ka sinu iseseisvuse.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles