Arsti hooletuse tõttu on HIVi nakatunud üle 900 lapse

Lilian Laanepere
Copy
Foto: Shutterstock

New York Timesi andmetel tuvastati ligi 900-l Pakistani lapsel HIV pärast seda, kui piirkonnas töötav lastearst süstlaid korduvalt kasutas.

2019. aasta algul levis Ratodero linnas ravimitele raskesti alluv palavik, millesse oli nakatunud üle 900 lapse. Lapsevanemad olid paanikas ning olukord halvenes, kui aprillis selgus, et tegemist on HIVi epideemiaga. Ametnike sõnul põhjustas epideemia arsti hooletu käitumine – lastearst Muzaffar Ghanghro kasutas lapsi ravides korduvalt samu süstlaid. Nüüdseks on HIVi nakatunud üle 1100 inimese, kellest 900 on alla 12-aastased. Spetsialistide sõnul on tegelik arv märksa suurem, sest testimas on käinud väga väike protsent linnaelanikest.

Muzaffar Ghanghro, kes teeb piirkonnas kõige odavamaid visiite, ravis linna kõige vaesemaid inimesi vaid 20 sendi eest. Ratodero linnas valitseb vaesus ning paljud lapsevanemad peavad nälgima, et oma lapsi arstile viia, sest suur osa neist teenib kuus vähem kui 60 dollarit. Mitmed vanemad nägid pealt, kuidas Ghanghro laste ravimiseks prügikastist süstla välja otsis. Kui vanemad protestima hakkasid, nähvas arst, et nii vaestel inimestel pole uue süstla eest maksmiseks raha.

Süstalde korduvkasutamine on Pakistanis ebaseaduslik ning Ghanghrole esitati süüdistus tahtmatu kahju ja surmade põhjustamise eest, ent süüdi pole teda veel mõistetud. Arst ise väidab, et on süütu ega pole kunagi süstlaid korduvalt kasutanud. Ametnike sõnul on ebatõenäoline, et epideemia taga on vaid üks arst ning teateid teistest süstlaid korduvalt kasutavatest arstidest on mitu.

Ratodero elanikud saavad humanitaarabi Maailma Terviseorganisatsioonlt ning mitmeltelt rahvusvahelistest tervisetöötajatelt. Linnale annetati testimiseks vajalikke vahendeid ning püsitati telke, kus kõik linnaelanikud end testida saavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles