Synlab labor Tallinnas tõlgendas soome kodaniku analüüsi ekslikult vähiks

Kuuuurija
, Kuuuurija
Copy
Vereproov
Vereproov Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eilne Soome ajaleht Ilta-Sanomat kirjutas sellest, kuidas Synlabi labor Tallinnas, kus analüüsiti soomlasest patsiendi verd, leidis vereproovidest kolm korda järjest surmakuulutava vähiseisundi. Neljas vereproov, mida analüüsiti Helsingi Huslabi laboris, lükkas eestlaste diagnoosi aga täielikult ümber.

Surmava vähidiagnoosi saanud neljakümne aastane mees mõtles juba testamendi ja laste tuleviku peale, kui ta sai ootamatult teada, et talle oldi Synlabi vereanalüüside tulemuste põhjal pandud verevähi ehk leukeemia diagnoos.

Ilta Sanomat kirjutab, et käesoleva aasta sügisel käis soomlane töötervishoiuarsti juures ja andis seal uuesti vereanalüüse. Terveystalo nimeline tervisekeskus Helsingis aga saatis vereproovi analüüsitavaks Tallinnasse Synlabi laborisse, kust tuligi kurjakuulutav tulemus-leukeemia. Kuna diagnoos oli nii tõsine, tegi arst paarinädalaste vahedega veel kahed testid, mis samuti kinnitasid algseid tulemusi.

Arst hakkas analüüsi tulemuste põhjal planeerima juba mehe vähiravi.

Kuidas valediagnoos avastati?

Mees oli kutsutud nimelt nädal peale kohutava diagnoosi saamist, täiesti rutiinsesse kontrolli Helsingis asetsevasse Meilahde haiglasse, kus ta andis samuti vereanalüüsid, mida uuriti seekord Helsingi Huslabi laboris. Seekordse analüüsi vastused erinesid aga täielikult Tallinnas tehtutest ja mitte midagi ei viidanud leukeemiale.

Loe Ilta-Sanomat artiklit antud teemal siit:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006284704.html

Synlab esindaja rõhutas, et meditsiinilabor ei pane diagnoosi vaid väljastab tulemusi numbrilisel kujul. Seega ei ole antud analüüsi põhjal labor vähidiagnoosi pannud, labor ei saa seda teha ega ole teinud.

Lisaks eelnevale on avaldatud pressiteade, mille avaldame siin:

Pressiavaldus

SYNLAB Eesti OÜ

25.10.2019

SYNLABi labor ei ole väljastanud ühtki vähi diagnoosi antud juhtumiga seoses

Referents: https://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/tallinnas-asuv-laboratoorium-andis-soomlasele-eksliku-vahidiagnoosi?id=87866667

Referents: https://kuuuurija.postimees.ee/6810935/synlab-labor-tallinnas-pani-soome-patsiendile-kolm-korda-vale-vahi-diagnoosi?fbclid=IwAR2VdXm3toFUKbnX6GHLMX-r-y9-NBKeQO3hR226MsGMJ6FE2XG7sMeleIs

Sh Facebook.

Soome meedias täna avaldatud juhtumiga seoses kinnitab SYNLAB, et Delfi artiklis esitatud väide eksliku vähidiagnoosi panemisest labori poolt ei vasta tõele.

SYNLAB laboris teostati Soome meespatsiendile arsti tellimusel kolmel korral vereanalüüs. Tallinnas tehtud analüüs ei ole vähidiagnostiline uuring ning SYNLABi labor ei ole väljastanud ühtki vähi diagnoosi antud juhtumiga seoses.

Arsti tellimusel teostati patsiendile rutiinne vereanalüüs, milles tuvastati patsiendil mittespetsiifiline leid. Seetõttu tellis arst veel kaks korda sama analüüsi uutest vereproovidest. Iga kord oli leid sama, mille alusel arst otsustas patsiendile Soomes teha edasised uuringud.

SYNLAB avaldab kahetsust võimalike ebamugavuste eest, mida toimunu on tekitanud. Ettevõte ei saa kommenteerida patsiendi proovide tulemustega seotud täpsemaid asjaolusid.

Rainar Aamisepp

Juhatuse liige

SYNLAB Eesti

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles