Tai kuningas võttis oma armukeselt ära kõik tiitlid, sest naine oli liiga ambitsioonikas (1)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Tai kuninga konkubiin Sineenat Wongvajirapakdi.
Tai kuninga konkubiin Sineenat Wongvajirapakdi. Foto: AFP / Scanpix

Tai kuningas Vajiralongkorn võttis oma ametlikult konkubiinilt ära kõik kuninglikud ja sõjaväelised auastmed, sest naine muutus liiga nõudlikuks ja ei olnud enam lojaalne.

Tai kuningakoja ametliku teadaande kohaselt muutus 34-aastane konkubiin Sineenat Wongvajirapakdi liiga ambitsioonikaks ning hakkas ennast lausa kuningannaks pidama, mida naine siiski pole, vahendas BBC.

Lisaks süüdistab kuningas oma pikaaegset silmarõõmu lojaalsuse puudumises. 

Tai kuningad ei ole ligi sajandi juba konkubiine pidanud, või vähemalt ei ole neid avalikustatud ja neile ametlikke tiitleid kingitud. 

Tänavu juulis pälvis aga Sineenat Kuningliku Kõrguse Kaaslase tiitli. Tegemist on viisakama ja ametlikuma nimetusega kuninga armukese kohta. 

Tai kuningas poseerimas koos oma ametliku konkubiiniga.
Tai kuningas poseerimas koos oma ametliku konkubiiniga. Foto: AFP / Scanpix

Vaid kaks kuud varem abiellus kuningas aga järjekorras juba oma neljanda naisega, 41-aastase endise stjuuardessi Suthidaga. Paar oli juba aastaid koos elanud ning avalikkuse ees oma suhet ei varjanud.

Kindrali auastmega Sineenat on aga muuhulgas koolitatud ihukaitsja, meditsiiniõde ja piloot. Ühel promofotode seerial juhtis naine sõjalennukit. 

Foto: HANDOUT/REUTERS/ Scanpix

Sineenat nautis juba aastaid kuninga tähelepanu ning käis tihti ka kuninglikel üritustel.

21. oktoobril aga kõik muutus

Esmaspäeval teatas Tai kuninga palee pressiteenistus, et Sineenat on «üles näidanud vastupanu ja avaldanud survet kuninganna ametisse astumisel» enne tänavu mais toimunud ametlikku kroonimist. 

«Kuningas andis talle (Sineenatlie - toim.) kuningliku ametliku tiitli, lootes seeläbi leevendada survet ja probleemi, mis võib monarhiat mõjutada,» seisis avalduses. 

Palee süüdistab konkubiini ka võimu kuritarvitamises, kuna naine hakkas kuninga nimel alamatele käske jagama. 

Avalduses öeldi veel «ta ei ole olnud tänulik talle omistatud kuningliku tiitli eest ega käitunud vastavalt oma staatusele.».

Seetõttu käskiski Vajiralongkorn naiselt võtta ära kõik kuninglikud tiitlid, autasud ning sõjaväelised auastmed. 

Kuningas Vajiralongkorn tõusis troonile pärast oma isa surma 2016. aastal.

Mis saab edasi? 

Seda, mis saab Sineenatist edasi, ei oska praegu aga päris täpselt keegi arvata. Cornelli Ülikooli Tai ajaloo proffessor Tamara Loos arvas, et kindlasti ei saa see olema kuningakoja poolt läbipaistev. Loosi hinnangul hakkab konkubiini tulevikku varjutama samasugune saladusteloor nagu varjutab naise minevikku. 

Saladustega on ümbritsetud ka kuninga kolme varasema naise tegemised. Teada on vaid niipalju, et Sinenaati äkkiline alandamine sarnaneb sellega, mis juhtus kuningas Vajiralongkorni kahe endise naisega. 

1996. aastal mõistis kuningas hukka oma teise naise Sujarinee Vivacharawongse, kes põgenes USA-sse. Muuhulgas ütles kuningas lahti oma neljast pojast, kes tal naisega olid.

 2014. aastal võeti kuninga kolmandalt naiselt Srirasmi Suwadeelt, kelle asukoht on teadmata, kõik tema tiitlid ära.

Naine heideti õukonnast välja, tema vanemad arreteeriti ning vangistati. Kuninga ja tema kolmanda abikaasa ühine poeg, kes on nüüd 14-aastane, elab aga kuninga juures. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles