Tulevahetus, salaretsept ja pöörased fännid: 10 huvitavat fakti Eestisse jõudnud KFC restorani kohta

Elu24
Copy
KFC kiirtoidurestoran.
KFC kiirtoidurestoran. Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

Ligi 90 tegutsemisaasta jooksul on KFC tõusnud maailma üheks populaarseimaks kiirtoidurestoraniks. KFC ajalukku jäävad aga nii tulevahetus, salaretsept kui ka pöörased fännid.

1. ROHKEM KUI 136 RIIGIS

KFC on üks kõige suuremaid kiirtoidurestorane maailmas. 2018. aasta detsembriks oli KFC-l ligi 23 tuhat restorani kuni 136 riigis. Näiteks on Lätis ja Leedus vastavalt 2 ja 3 restorani. 

KFC oli ühtlasi ka esimene läänelik kiirtoidurestoran, mis avas oma uksed Hiinas. Ainus kiirtoidurestoranide kett maailmas, mis on suurem kui KFC, on eestlastele tuttav McDonalds.

Harland Sanders 1948. aastal.
Harland Sanders 1948. aastal. Foto: AP/Scanpix

2. HARLAND SANDERS

KFC asutas Harland Sanders, kes sündis 1890. aastal. 6-aastaselt, pärast oma isa surma, hakkas ta oma noorematele õdedele-vendadele süüa tegema. Peagi läks ta ise tööle ning 12-aastaselt jättis Sanders pooleli ka kooli. Hiljem põhjendas Sanders oma otsust sellega, et matemaatika ajas ta lihtsalt hulluks.

Ta liitus 1906. aastal Ameerika armeega (valetades end vanemaks), kohtas 1909. aastal oma esimest abikaasat ja õppis tuletõrjujana õhtuti advokaadiks. Kuigi Sanders praktiseeris lõpuks kolm aastat ka advokaadina jäi tema juriidiline karjäär lühikeseks, sest ta läks oma kliendiga kohtusaalis kaklema.

Sandersil sündis esimesest abielust kolm last, kellest üks suri. 1947. aastal lahutas ta oma abielu ning abiellus kaks aastat hiljem oma armukesega. 

KFC restorani välireklaam Saksamaal. 
KFC restorani välireklaam Saksamaal. Foto: Caro / Scanpix

3. KFC ALGUSAASTAD JA TULEVAHETUS

1930. aastal, kui Sanders oli 40-aastane, hakkas ta suure depressiooni ajal Kentucky bensiinijaamas müüma enda valmistatud kanakoibi.

Vahetult enne seda, kui Sanders avas oma restorani, sattus ta aga kohaliku konkurendiga tulevahetusse. Konflikt sai alguse sellest, et konkurent värvis pidevalt üle bensiinijaama teeviida ja suunas autojuhte Sandersi juurest endale.

Olukord kulmineerus tulevahetusega. Sanders tulistas ründajat enesekaitseks, kuid tulevahetuses suri Sandersi kolleeg ning konkurent läks mõrva eest vangi.

22 aastat pärast esimese restorani avamist sai KFC-st kiirtoidurestoranide kett. Sanders müüs 1964. aastal KFC kahe miljoni dollari eest, oli ta firmaga seotud kuni oma surmani, 1980. aastal. 

4. LIHAKASTME DRAAMA

Pärast oma firma müümist avastas Sanders, et ettevõtte uued juhid olid muutnud ära tema traditsioonilise lihakastme. Sanders polnud muudatusega rahul, kutsus uut kastet «mudaks» ja väitis, et see maitseb kui «tapeet».

Nõnda avas Sanders konkureeriva toidukoha Claudia Sanders: The Colonel's Lady (pühendusega oma teisele naisele), mis pakkus samuti KFC toitu, kuid originaalse kastmega. Sanders kaevati ettevõtmise eest kohtusse, kus jõuti kokkuleppele ning KFC sai Sandersilt miljon dollarit valuraha.

Konkureeriv restoran tegutseb siiani Claudia Sanders Dinner House nime all.

Legendaarne KFC praetud kana ämber, mis on kiirtoidurestorani üks populaarsemaid tooteid.
Legendaarne KFC praetud kana ämber, mis on kiirtoidurestorani üks populaarsemaid tooteid. Foto: CARLO ALLEGRI / REUTERS

5. KFC EHK KENTUCKY FRIED CHICKEN

Ettevõtte nimi KFC on 1991. aastal kasutusele võetud lühend «Kentucky Fried Chickenist» ehk «Kentucky praetud kanast». Ettevõtte nimi lühendati initsiaalideks, kuna inimesed hakkasid 90ndate alguses mõtlema rohkem tervislikumale eluviisile ning toidule. Otsustati, et sõna «praetud» ei lähe eriti uue trendiga kokku.

Kentucky osariik on KFC sünnipaik ning tänaseni paiknevad just seal ettevõtte peakontor. Siiani on KFC kiirtoidurestoranipõhiline müügnumbriks spetsiaalselt praetud kana.

6. SALARETSEPT

Viimased 89 aastat on KFC krõbeda kana valmistamisel kasutanud sama retsepti. Sandersoni käsitsi kirjutatud retsepti on ärisaladus ja sellel on koguni ihukaitsjad. Retsept ei ole patenteeritud, kuid kana kindel valmistamise meetod on.

KFC krõbeda kana retseptis on 11 ürti. Ainsad maitseained, mis on retsepti puhul avalikustatud, on sool ja pipar. Ligi 90 aasta jooksul on ainsaks muudatuseks retseptis olnud õli, mis vahetati tervislikuma vastu.

7. KOLONEL SANDERS

KFC logol on kehastatud Kolonel Sandersit, kelle inspiratsiooniks oli ettevõtte asutaja Harland Sanders. Mees võttis oma KFC logo imagot väga tõsiselt.

1950. aastal kasvatas Sanders endale legendaarse kitsehabeme ning hakkas hiljem ka seda valgeks blondeerima. Oma viimase 20 eluaasta jooksul oli teda avalikkuses märgata vaid tuntud valges ülikonnas. 

Huvitav on aga ära märkida, et Sanders oli küll sõdur aga ei saanud kunagi koloneliks. Talle volitati koloneliks 1935. aastal Kentucky kuberneri poolt. 

8. REKLAAM TULNUKATELE

2006. aastal ehitas KFC Ala 51 läheduses asuva küla juurde hiiglasliku logo, mida isegi tulnukad kosmosest näeksid. Logo oli sama suur kui kurikuulus Rushmore'i mägi. 

Tegu on ühtlasi ka reklaami ajaloo kõige suurema logoga. Kuus kuud pärast logo ehitamist võeti see maha. 

9. EMADE LEMMIK

KFC reklaaminägu Kolonel Sandersit on kehastanud ligi 20 erinevat näitlejat, sealhulgas ka kantrilauljatar Reba McEntire. Hetkel näeb Kolonel Sandersi rollis «Sõrmuste isanda» triloogias mänginud näitlejat Sean Astinit. 

Selle aasta alguses tutvustati sotsiaalmeedia ka arvutipõhist Kolonel Sandersoni, kes on tavapärasest palju noorem, rohkem vormis ning kellega koos tehtud emadepäeva reklaam oli üpris paljastav.

Emadepäev on ühtlasi ka KFC kõige tegusam aeg.

Noor austraallanna on tõeline KFC fänn.
Noor austraallanna on tõeline KFC fänn. Foto: CATERS

10. PÖÖRASED FÄNNID

KFC-l on üle maailma miljoneid fänne ning 2018. aasta novembris näitas üks austraallanna oma armastust kiirtoidurestorani vastu tätoveeringu näol. 18-aastane neiu lasi oma huule siseküljele tätoveerida «KFC».

Kiirtoidurestorani initsiaalid olid pühendunud fänni jaoks sügavalt tähenduslikud ja ta väitis, et KFC praetud kana on asi, mis teeb teda kõige õnnelikumaks.

Eelmise aasta märtsis jõudis meediasse lugu värskelt abiellunud paarist, kes läksid vahetult pärast pulma KFC-sse sööma. 

2014. aastal kirjutas Daily Mail loo tollal 29-aastasest arstist, kes kogus juba üle kümne aasta erineva disainiga KFC ämbreid. Praetud kana armastus oli naisel koguni nii suur, et ta serveeris KFC-d nii oma pulmas kui ka katsikutel.

Tema kihlumispiltide põhiliseks aksessuaariks olid samuti KFC ämbrid. Neid pilte näed SIIT.

Eesti esimene KFC restoran avatakse juba 24. oktoobril Ülemiste keskuses!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles