Rikaste ja vaeste seks: kuidas valitakse partnereid erinevates riikides?

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Kas see, kui rikkad me oleme, mõjutab kuidagi seda, keda me atraktiivseks peame? Tuleb välja, et mõjutab.

See, milline inimene meile meeldib ja millise partneri me valime, sõltub paljudest inimese omadustest ning meie eelistuses mängivad rolli nii evolutsioonilised kui ka sotsioökonoomilised ja kultuurilised parameetrid.

Venemaa Tjumeni ülikooli teadlased võrdlesid kuues riigis tehtud uuringuid 2740 osalejaga, et teada saada, kuidas muutuvad meie romantilised eelistused. Uuring avaldati ajakirjas Sexuality and Culture ning selgus, et riikide sotsiomajanduslik tase võimaldas ennustada, milliseid omadusi romantilises partneris hinnatakse.

Vastajad pidid ütlema, kui oluliseks nad peavad potentsiaalse romantilise partneri kehakaalu, figuuri, silmavärvi, käitumist, riideid, žeste ja suhtlemisoskust. Seejärel võrreldi vastuseid kuue osalenud riigi – Venemaa, Ameerika, Prantsusmaa, Portugal, Gruusia ja Jamaika – sisemajanduse kogutoodanguga, aga ka kultuurilist tausta, väärtushinnanguid ja emantsipatsiooni astet.

Selgus, et arenenud riikides mängivad suurt rolli sotsiaalselt defineeritud ja «paindlikud parameetrid nagu riietumisstiil ja käitumine. Ühiskondades, mis on majanduslikult vähemedukad, hindasid inimesed partnereid peamiselt teineteise figuuri, naha ja lõhna põhjal.

Teadlaste sõnul annavad uuringutulemused head materjali psühholoogidele, kes tegutsevad kultuuridevahelise kommunikatsiooniga. Uuringut on plaanis laiema auditooriumi peal korrata, kirjutab Limon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles