Eestis aitab teha lülisamba operatsioone Põhja-Euroopa ainus robotkäsi

Copy
Robotkäe abil saab nüüd teha sama tulemuse saamiseks väiksemaid sisselõikeid. Pilt on illustratiivne.
Robotkäe abil saab nüüd teha sama tulemuse saamiseks väiksemaid sisselõikeid. Pilt on illustratiivne. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Juba mitu nädalat on Ida-Tallinna keskhaiglas (ITK) lülisamba lõikustel nüüd püsivalt ametis robotkäsi, mis on ainus Põhja-Euroopas, vahendab Med24 «Aktuaalset kaamerat». 

Kui seni tuli seljaoperatsiooni puhul teha üks 10-15-sentimeetrine haav, siis nüüd on implantaatide ehk kruvide paigaldamiseks vaja mõnesentimeetrist lõiget ja nende väikeste avauste kaudu tehakse ära kogu kirurgiline töö.

«Robot aitab meil täpselt üles leida inimese sees need kohad, kuhu implantaate asetatakse. Robot ise neid ei pane, uuringud, mis patsiendile eelnevalt on tehtud, laetakse alla, kontrollitakse operatsioonitoas ja siis robot juba juhib meid õigetesse kohtadesse, kuhu implantaadid asetada. Robot ise implantaate ei aseta, asetame meie roboti abiga,» selgitas ITK lülisambakirurgia keskuse juht Taavi Toomla.

«Seda robotit saab väga edukalt kasutada lülisambatraumade korral. Seda robotit saab edukalt kasutada lihtsamate kulumishaiguste korral, kus lülid on paigast nihkunud. Tegelikult seda robotit saab kasutada iga kord, kui sa implantaate inimesele sisse viid,» ütles Toomela.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles