Täna öösel tõusis taevasse jahimeeste täiskuu - ole valmis ülimalt intensiivseks perioodiks ja ihu oma noad

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Täna öösel kell 00.08 tõusis taevasse oktoobrikuine täiskuu. Sellele kuule on antud nimeks ka jahimeeste kuu.

Jahimeeste kuu (ing k Hunter’s Moon) järgnes septembrikuisele lõikuskuule ja on kõige lähedasem täiskuu sügisesele pööripäevale. Vanade uskumuste kohaselt on tegemist kõige parema ajaga, et jahtida kitsi ja teisi loomi, kirjutab Live Sience. Põhjapoolsetel aladel, kus lehedki juba langenud, on kitsed kogunud talveks rasva, talumehed on põldudelt viljad koristanud ja see tähendab, et täiskuises valguses on loomi kergem märgata.

Erinevates kultuurides on sellele täiskuule antud erinevaid nimesid. Algonquini hõimud näiteks kutsusid seda reisikuuks, sureva rohu kuuks ning verekuuks – viimased kolm on tuletatud ilmselt langenud lehtede ja sureva looduse järgi.

Ojibwa inimesed panid sellele täiskuule nime Mskaqji Giizis ehk külmetav kuu, kuna oktoobris on tavaliselt ka esimesed öökülmad. Cree hõimud kutsusid seda Pimahamowipisim ehk rändkuu – lindude rändamise auks.

Lõunapoolkeral muutuvad päevad aga soojemaks ja pikemaks, seetõttu on sealkandis tavapärased nimed näiteks ärkav kuu, roosa kuu, seemnekuu, kalakuu, munakuu.

Nimesid on veelgi, kuid kõigil paistab olevat üks tagamõte: aastaajad vahetuvad. Kuufaasid sõltuvad sellest, kui palju päikesevalgust Kuu pinnalt tagasi peegeldub ning täiskuu ajal on Kuu Maale kõige lähemal, peegeldades päikesevalgust maksimaalselt tagasi.

Täiskuud võib ilusa ilma korral imetleda taevas veel tänagi öösel.

Täiskuu astroloogias

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles