Tulevased isad peaksid laste tervise nimel alkoholi vältima vähemalt nii kaua (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Ka isad peaksid lapse tervise huvides enne rasedust alkoholi vältima.
Ka isad peaksid lapse tervise huvides enne rasedust alkoholi vältima. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Uus uuring leidis, et nii tulevased isad kui emad peaksid alkoholi joomist täielikult vältima vähemalt kuus kuud enne viljastamist, et tulevast last kaasasündinud südamedefektide eest kaitsta.

Euroopa ennetava kardioloogia ajakirjas avaldatud uuringus väideti, et beebi riski kaasasündinud südamehaiguse tekkimiseks oli 44 protsenti kõrgem, kui isa joob alkoholi kolm kuud enne lapse eostamist. Ema puhul tõuseb risk 16 protsenti, võrreldes täieliku karskusega kuudel enne rasedust, vahendab New York Post

Teadlased kogusid andmeid uuringutest, mis hõlmasid 41747 last südamehaigusega ning 297587 tervet last. See oli esimene metaanalüüs, mis hõlmas isade rolli. Kaasasündinud südamedefekt on üks levinumaid sünnidefekte, mis mõjutab umbes ühte protsenti sündidest. Defektid võivad viia südamehaiguseni hilisemas elus ja see on ühtlasi üks peamisi surnult sünni põhjuseid.

Korraga palju joomine või purjutamine teeb asjad hullemaks ning suurendab sünnidefektide riski 52 protsendini. Naistel jääb risk samaks. Alkoholikoguste vähendamine oluliselt riski ei vähendanud.      

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles