Kui tõhus on viiruste ennetamisel näomaski kandmine? (1)

Copy
Kõik näomaskid ei pruugi olla tõhusad.
Kõik näomaskid ei pruugi olla tõhusad. Foto: Shutterstock

Kirurgiline või meditsiiniline mask, mis maksab umbes kümme senti, ei ole viirushaiguste leviku tõkestamisel halvem kui respiraator ehk gaasi- või tolmukaitsemask. Haiguspuhangute korral võib seda edukalt kasutada, vahendab Med24.

Hiinast levima hakanud uue koroonaviiruse ennetamiseks kantakse paljudes rahvarohketes kohtades meditsiinilisi maske. Viiruspiirkonnas Wuhanis on need poodidest juba otsa saanud. Kui tõhusaks võib meditsiinilisi maske pidada?

2009. aasta seagripi pandeemia ajal leiti ühes New Yorgi uuringus, et ligi kolmandik EMO töötajatest nakatus ise grippi. Pandeemia ajal soovitas USA nakkustõrjekeskus (CDC) kasutada tihedamalt vastu nägu püsivat N95 respiraatorit, mis püüab kinni vähemalt 95 protsenti lenduvaid osakesi. Mõnes asutuses tekkis aga probleeme N95 maskide piisava kogusega, samal ajal kui tavalised kirurgilised maskid olid olemas igal pool. 

Nüüd korraldati seni suurim uuring seitsme USA suurlinna 137 ambulatoorses meditsiiniasutuses. Töötajad jagati kandma kas N95 või tavalisi maske ja võrreldi nende haigustesse nakatumist.

Uuringu lõpuks oli N95 maski kandnute hulgas 207 ja tavalise maski kandjate hulgas 193 laboratoorselt kinnitatud gripijuhtu. 

Meditsiinilised maskid on seega tõhusad viirusepeletajad. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles