Jeemeni mässulised kavatsevad peatada rünnakud Saudi Araabia vastu

BNS
Copy
Jeemeni huthimässulised.
Jeemeni huthimässulised. Foto: mohammed huwais / AFP/ Scanpix Baltics

Jeemeni huthimässulised teatasid reede õhtul, et nad kavatsevad peatada kõik rünnakud Saudi Araabia vastu osana rahualgatusest, mille eesmärk on teha lõpp Jeemenit laastavale relvakonfliktile.

Huthide kõrgeima poliitnõukogu juht Mehdi al-Mashat teatas kõnes, millega tähistati pealinna Sanaa hõivamist 2014. aastal, et «peatatakse kõik rünnakud Saudi Araabia territooriumil».

Mässuliste telekanali Al-Masirah teatel avaldas Mashat lootust, et saudid vastavad sellele žestile «tugevama žestiga».

Huthid võtsid vastutuse eelmisel nädalavahetusel aset leidnud droonirünnakute eest Saudi Araabia naftarajatistele, mille tõttu vähenes kuningriigi naftatoodang poole võrra.

USA hinnangul on aga rünnakute taga Iraan, mis Jeemeni mässulisi toetab.

Mashat ütles, et huthide rahualgatuse eesmärk on «saavutada läbi tõsiste läbirääkimiste rahu, mis viiks kõikehõlmava rahvusliku leppimiseni, mis ei välistaks kedagi».

Peamine eesmärk on «säästa jeemenlaste verd ja saavutada üldine amnestia», sõnas ta.

Plaan kutsub mässulisi «lõpetama kõik rünnakud Saudi territooriumil droonide, ballistiliste rakettide ja teiste vahenditega».

«Sõja pidamine ei ole kellegi huvides,» rõhutas Mashat.

Ta kutsus taasavama Sanaa rahvusvaheline lennuväli ja avama juurdepääs Punase mere ääres asuvale Hodeida sadamale. See võimaldaks tuua riiki hädavajalikku humanitaarabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles