Soomes mõisteti mees julma veretöö eest vangi (1)

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Heikki Saukkomaa / AFP / Scanpix

Soomes tappis mees pereema ja üritas tappa naise 8-aastast poega, olles tulnud nende ukse taha kell kolm öösel.

Länsi-Uudenmaa ringkonnakohus mõistis eile pika vanglakaristuse mehele, kes tappis oma naabrinaise ning üritas tappa naise 8-aastast poega.

Veretöö juhtus Lohjas Sammatis eelmise aasta septembris. Süüdimõistetu ilmus naabrite juurde kell kolm hommikul haavlipüssiga, hakates karjuma ja maja seintele taguma.

Majas olid sel hetkel naine ja ta poeg, kes helistas Espoos olnud abikaasale, kes hakkas otsekohe Lohja poole sõitma.

Autost helistas mees naisele uuesti, kui ta korraga telefonist kuulis valju pauku ja naabri karjumist. Mees üritas helistada pojale, kuid naaber vastas telefonile ja ütles, et ta abikaasa on surnud. Naaber ütles telefonikõnes mehele, et oli üritanud teda hoiatada.

Kohtu sõnul lasi naaber naise külmavereliselt läbi ükse maha. Poisil õnnestus põgeneda teise ukse kaudu, joostes koolikaaslase maja juurde.

Naaber eitas süütegu ning väitis, et tegemist oli õnnetusega. Ta oli enda sõnul tulnud «neid hoiatama kui pere turvamees» ning oli  pereisale toomas turvalisuse põhjusel haavlipüssi.

Naaber väitis, et asetas haavlipüssi esikus olnud asjade peale ning kuna naine ei lasknud teda sisse, otsustas ta lahkuda. Kui ta aga üritas võtta haavlipüssi kaasa, siis see «kuidagi libises» ning toimus tahtmatu lask.

Kohus naabri seletusi ei uskunud. Esiteks ei olnud haavlipüssil rihma ning seda ei leitud kuskilt. Kohtu sõnul on ebausutav ka see, et keegi läheks oma naabritele keset ööd haavlipüssi viima.

Vereteo motiiv ei tulnud kohtupidamise käigus esile. Pere oli tundnud veretöö sooritanud naabrit umbes seitse aastat ning nende omavaheline suhe oli selle aja jooksul olnud kõikuv.

Kõige suurem tüli oli puudutanud pereisa pakiautot, mille ta oli parkinud naabri õuele. Naaber oli auto pihta mitu korda tulistanud ning hoiatanud, et pakiautost tuleb lahti saada «enne kui ta kaotab enesekontrolli». Pereisa sõnul ei hoiatanud naaber mingil viisil, et ta tahaks nende peret tappa.

Psühhiaatrilise ekspertiisi järgi oli 46-aastane naaber vereteo sooritamise ajal vähenenud teovõimega. Ekspertiisi kohaselt on ta ohtlik teise elule, tervisele ja vabadusele.

Mees mõisteti süüdi vähenenud teovõimega sooritatud tapmises, tapmiskatses, räiges kodurahu rikkumises, tulistamises kui ka narkootiliste ainete käsitlemises. Talle mõisteti 9,5 aasta pikkune vanglakaristus ja aasta pikkune järelvalve peale karistuse kandmist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles