Saudi Araabia: rünnak naftataristule lähtus põhjast Iraani mahitusel (2)

Copy
Saudi Araabia kaitseministeeriumi ja Jeemeni mässulistega sõdiva saudide juhitava sõjalise koalitsiooni pressiesindaja Turki al-Maliki 16. septembril.
Saudi Araabia kaitseministeeriumi ja Jeemeni mässulistega sõdiva saudide juhitava sõjalise koalitsiooni pressiesindaja Turki al-Maliki 16. septembril. Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP/Scanpix

Saudi Araabia teatas kolmapäeval, et drooni- ja raketirünnakud kuningriigi naftataristule korraldati põhja suunalt ja neid mahitas Iraan. 

«Rünnak lähtus põhjast ja pole kahtlust, et seda mahitas Iraan,» lausus kaitseministeeriumi pressiesindaja Turki al-Maliki pressikonverentsil. «Me töötame selle nimel, et selgitada välja selle täpne stardiplatvorm.» 

Turki näitas ajakirjanikele tükke põlenud droonidest ja üht osa tiibraketist, mida väidetavalt naftarajatiste ründamiseks kasutati, kuid ei süüdistanud Iraani otsesõnu relvade tulistamises ei oma territooriumilt ega sellest väljaspool. 

Laupäeval korraldati drooni- ja raketirünnakud Saudi Araabia Abqaiqi naftatöötlemistehasele ja Khuraisi naftaväljale, mis langetasid ajutiselt poole võrra kuningriigi naftatoodangut. 

USA ja Saudi Araabia kahtlustavad, et rünnaku naftataristule korraldas Iraan, kuigi selle eest võtsid vastutuse Jeemeni huthimässulised. Teheran eitab seda.

Saudi kaitseministeeriumi esindaja sõnul kasutati rünnakus 18 drooni ja seitset tiibraketti, millest kolm ei jõudnud sihtmärgini.  

Ta lisas, et tiibrakettide tegevusraadius oli 700 kilomeetrit, mis tähendab, et neid ei saanud tulistada Jeemenist. 

«See on seda tüüpi relv, mida Iraani režiim ja revolutsioonikaart kasutavad tsiviilobjekti ja tsiviiltaristu vastu,» lausus Maliki. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles