Ettevaatust! Selle aasta üks võimsamaid magnettorme möllab just praegu

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Venemaa Lebedevi instituut andis teada, et just praegu on registreeritud pea kõikides magnetkiirgust uurivates jaamades suurenenud geomagnetiline tegevus.

Magnetvälja kõikumist märgati laupäeval, 31. augustil. Pärastlõunaks oli amplituud tõusnud kuuenda tasemeni, mis vastab viie punkti skaalal teise taseme magnettormile. Torm kestis terve pühapäeva ning möllas ka täna hommikul. Homme hommikuks peaks aga olukord täielikult stabiliseeruma, teatab instituut.

Kuigi magnettormi saabumist nähti ette, oli siiski selle tugevus ja varajane algus. Maa sisenes võimsa päikesetuule hoovusesse juba 30. augustil ning ka tuule tugevus oli ennustatust kõvem, ulatudes 600-800 kilomeetrini sekundis. Märkimisväärseks pidasid teadlased ka seda, et kosmilise plasma kuumus suurenes kümme korda 100 000 kraadilt miljonini.

Praegune magnettorm on selle aasta tugevuselt teine – vaid maikuus mõõdeti veel tugevam torm, mis jõudis kolmanda tasemeni (viiest). Kuna päikesetuuled on seotud Päikesega, siis jõuavad need koos Päikesega 27 päeva pärast pöördelt tagasi. Seega on tõenäoline, et septembri lõpus, 27.-28. kuupäeva paiku kogeme taas midagi sarnast.

Space Daily on varasemalt kirjutanud, et mangettormidel on mõju nii elektroonikale kui ka inimestele. Nii tasub valmis olla erinevateks probleemideks tehnikaga ja sidevahenditega, kuid ka inimesed ei pääse. Eriti mõjutatud on veresoonkond – nii võib muutuda vererõhk, pulss, südametoonus. Noortel ja tugevatel inimestel ei tasu muretseda, kuid vanemad ja kehvema tervisega inimesed olgu tähelepanelikud ja ettevaatlikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles