Briti fotograaf Alison Jackson on nii mõnelgi harja punaseks ajanud, kuna lavastab provokatiivseid fotosid, mis maailmastaaride varjukülge näitavad. Kunstnik rääkis Elu24-le, millistesse sekeldustesse ta piltide pärast sattunud on ning mida ta oma tööga öelda tahab.

Kohtun 59-aastase kunstnikuga Fotografiska kuuenda korruse katuseterrassil. Aega on tal mõnikümmend minutit, sest graafik on tihe.

Kolm korrust allpool avati neljapäeva õhtul Jacksoni näitus «Tõde on surnud». Sama sõnumit kannavad kõik tema pildid.

Jacksoni leivanumber on fotod, millel näeme momente, mis enamasti avalikkuse silme alt välja jäävad. Kas need on tõesed või mitte, sel tähtsust pole. Päris staaride asemel kasutab Jackson teisikuid.

Sinu tööd on saanud rahvusvahelist kajastust, kuid sina ise oled ilmselt paljude jaoks tundmatu. Kas võiksid ennast lühidalt tutvustada?

Olen kunstnik, elan Londonis. Mu tööd näitavad, mida staarid üksi olles teevad. Staarid üle maailma: Donald Trump, Boris Johnson, riigijuhid, peaministrid, presidendid, riigi suurimad staarid, suunamudijad, inimesed, kellest huvitume.

Kust sinu kirg kunsti vastu alguse sai?

Ma õppisin Londoni kuninglikus kunstikolledžis ja Chelsea kunstikolledžis. Mul on vist kaamera olnud 9-aastasest saati. Ma olen tegelikult skulptor, aga mind pandi kolledžis fotograafia osakonda, kuna olin oma skulptuure pildistanud.

Nii et hakkasin pilte tegema sellest, kui väga ma fotograafiat vihkan: kui petlik meedium see on, kuidas seda ei saa usaldada. Võid arvata, et seda saab usaldada ja see ahvatleb ennast uskuma, aga see ei räägi tõtt. Fotode kaudu on raske tõeni jõuda, kuna need juhivad valele teele.

Nii et ma lõin sellest ideest oma kontseptsiooni.

Kommentaarid
Copy