Kaitsjad nõuavad seksiimpeeriumi looja Epsteini surma uurimist: vanglaseinte vahel toimus midagi väga hämarat

Inna-Katrin Hein
Copy
Jeffrey Epstein Florida vanglaameti fotol
Jeffrey Epstein Florida vanglaameti fotol Foto: Handout . / REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikides New Yorgis jätkub kohus, kus arutatakse vanglas enesetapu teinud miljardäri Jeffrey Epsteini alaealiste tüdrukute seksuaalse ärakasutamise ja kupeldamise juhtumeid.

Prokuröride arvates on selge, et Epstein võttis endalt ise elu pärast seda, kui tema seksiimpeeriumi kohta sai ilmsiks liiga palju saladusi, teatab newsweek.com.

Epsteini advokaadid on teisel seisukohal ja esitasid kohtunik Richard Bermanile palve, et nende endise kliendi Epsteini surma uuritaks uuesti, sest on palju vastuolusid ja vastuseta küsimusi.

Advokaatidel olevat andmeid, mille kohaselt Epsteini rünnati vanglas ja seega on tegemist pigem tapmise, mitte enesetapuga. «Vanglaseinte vahel toimus midagi väga hämarat, mida üritatakse varjata enesetapu taha,» nentisid advokaadid.

Advokaadid kinnitasid kohtunikule, et nad on valmis kohtus neid tõendeid näitama ja neist rääkima.

Ametlikel andmetel tegi Jeffrey Epstein 10. augustil New Yorgi föderaalvangla eriosakonnas kohtuprotsessi oodates enesetapu. Valvurid leidsid ta pooduna kella 6.30 paiku kohaliku aja järgi.

New Yorgi vangla Metropolitan Correctional Center, kus 10. augustil leiti surnuna alaealiste seksuaalses ärakasutamises süüdistatud Jeffrey Epstein.
New Yorgi vangla Metropolitan Correctional Center, kus 10. augustil leiti surnuna alaealiste seksuaalses ärakasutamises süüdistatud Jeffrey Epstein. Foto: Don Emmert / AFP/Scanpix

«Epstein oli meie klient ja meie teada ei olnud tal enesetapukalduvusi ega psühholoogilisi probleeme. Selle tõttu oleme seisukohal, et ta ei ole enam elus vanglaseinte vahel toimunud ebaseadusliku tegevuse tõttu,» sõnasid advokaadid.

Epsteini advokaatide sõnul tekitab kahtlusi see, et kohtuarstilik ekspertiis kinnitas Epsteini surma enesetapu läbi väga kiiresti, olles vaadanud vaid 9 minutit vangla turvakaamera lindistust.

Riiki esindavad advokaadid esitasid kohtunikule palve lõpetada Epsteini surma menetlemine, sest uusi tõendeid ei ole ja süüdistatu suri enne põhikohtu algust.

Epsteini advokaadid aga soovivad kohtu jätkamist, sest nad ei ole rahul ekspertide kinnitusega, et alaealiste kupeldamises süüdistatud mees tegi enesetapu. Nad palusid, et kohtunik Berman külastaks ise New Yorgi föderaalvanglat, kus Epsteini hoiti ning tutuvuks sealse olukorra ja tingimustega. Advokaatide andmetel on sealsed tingimused kohutavamad kui näiteks kurikuulsas Guantanamo vanglas, kus hoitakse rahvusvahelisi terroriste.

«Epsteni surma kohta levivad vandenõuteooriad, mida ei ole seni ümber lükatud. Miks ei täitnud valvurid oma tööülesandeid korralikult just sel päeval, kui Epstein suri?» küsisid advokaadid, viidates sellele, et valvurid kontrollisid Epsteini iga paari tunni tagant, kuid tegelikult oleks pidanud kontrollima iga 30 minuti järel. 

Samuti oli vahetult enne Epsteini surma probleeme vangla turvakaameratega. 

Epstein anti kohtu alla ka 2008 aastal, mil teda süüdistati alaealiste tüdrukute seksuaalses ärakasutamises nii oma New Yorgi majas kui ka Florida villas. Kuna tegemist oli tuntud ärimehe ja investoriga, sai ta üsna leebe karistuse.

Kohtunik Bermani sõnul on palju tüdrukuid ja naisi, kes süüdistavad Epsteini ja ta äripartnerit Ghislaine Maxwelli kupeldamises ja selles, et nad meelitasid noori naisi Epsteini seksiimpeeriumisse. «Kohus peab ohvrid ära kuulama ning neid õiglaselt ja väärikalt kohtlema,» teatas kohtunik.

Mitu Epsteini süüdistavat naist, kaasa arvatud Virgina Giuffre, said 27. augustil kohtus sõna. Giuffre sõnul pidi ta lisaks Epsteinile osutama seksiteenuseid veel mitmele tuntud mehele, kaasa arvatud prints Andrew’le. Briti kuningakoda ja prints Andrew eitavad seda. 

Kohtukunstniku joonistus Virginia Giuffre'st Jeffrey Epsteini kohtuistungil.
Kohtukunstniku joonistus Virginia Giuffre'st Jeffrey Epsteini kohtuistungil. Foto: JANE ROSENBERG / REUTERS/Scanpix

USA prokuratuur teatas, et Epsteini seksiimpeeriumi uurimine jätkub ja ta endistele kaasosalistele võidakse esitada kupeldamissüüditus ja nad kohtu alla anda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles