Maailma terviseorganisatsioon: kaks uut ravimit võivad patsiendid ebolasurmast päästa

PM Tervis
Copy
Laps reageerib ebolavaktsiinile Gomas, Kongo Demokraatlikus Vabariigis. 5. august, 2019.
Laps reageerib ebolavaktsiinile Gomas, Kongo Demokraatlikus Vabariigis. 5. august, 2019. Foto: BAZ RATNER / REUTERS

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) teatas, et neil õnnestus katsete käigus leida kaks tõhusat ebolaravimit. Ebolaravimi katsed lõppesid eelmisel reedel. Kokku testiti nelja ravimit.

Ebolaravimi uuringuga alustati 20. novembril 2018. aastal Kongo Demokraatlikus Vabariigis (KDV) eesmärgiga reageerida Põhja-Kivu ja Ituri provintsides toimuvale ebolapuhangule. Testis osales 725 patsienti neljast ebolakeskusest Benis, Katwas Butembos ja Manginas. Ülevaate tulemusena otsustati katsed lõpetada ja kasutada ravimitena kahte ravimit, mis suurendasid oluliselt patsientide ellujäämise tõenäosust.

WHO uuring näitab, et varajase ravi korral võib rohkem kui 90 protsenti nakatunutest ellu jääda. Näiteks teisipäeval lubati kahel katses kasutatud ravimit saanud inimesel Goma ravikeskusest koju suunduda. WHO töötab edasi selle nimel, et tuvastada juhtumid kiirelt ning pakkuda esimesel võimalusel ravi. Samuti jätkatakse ebola vaktsiiniprogrammiga.

Aastapikkune haiguspuhang on KDV idaosas tapnud enam kui 1800 inimest. UNICEFi sõnul on orvuks võiks hooleta jäänud laste hulk aprillist kahekordistunud, mis nõuab selles piirkonnas erihoole pakkumise suurendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles