Pildid ja video: Tšornobõlis kasvatatud viljast tehakse viina

Inna-Katrin Hein
Copy
Tšornobõli piirkonnas kasvatatud viljast valmistatud viin Atomik
Tšornobõli piirkonnas kasvatatud viljast valmistatud viin Atomik Foto: HO / AFP/Scanpix

Ukrainas asub Tšornobõli tuumajaam, kus 26. aprillil 1986 leidis aset katastroof, milles 4. energiaploki reaktor plahvatas, muutes piirkonna elamiskõlbmatuks. 

Tšornobõlist on saanud ekstreemturismi paik, kust varsti saab suveniirina kaasa osta sealsest viljast villitud viina Atomik, teatab livescience.com.

Tšornobõlis kasvatatud viljast valmistatud viin Atomik
Tšornobõlis kasvatatud viljast valmistatud viin Atomik Foto: HO / AFP/Scanpix

Briti ja Ukraina teadlastel sai hiljuti valmis esimene partii käsitööviina, mis on valmistatud Tšornobõli piirkonnas, kus on kiirgustase seni kõrge, kasvatatud viljast ja sealsest veest.

Pärast katastroofi arvati, et umbes 2600 ruutkilomeetri suurune ala umbes 24 000 aastat elamiskõlbmatu. Teadlaste sõnul võis vili kasvatad ohtlikus piirkkonnas, kuid sellest tehtud alkohol ei ole ohtlik, sest radiatsioonitase on alanenud. Siiski on veel piirkondi, kuhu inimestel ei soovitata minna.

Tšornobõli tuumakatasroofi piirkond on Ukrainas kõige populaarsem turismikoht, mida näiteks 2018 külastas üle 60 000 inimese.

Pärast HBO sarja «Chernobyl», mis räägib 1986. aasta katastroofist, on külastajate arv kasvanud 30 protsendi võrra.

Kaader HBO seriaalist «Chernobyl». Pildil Stellan Skarsgård
Kaader HBO seriaalist «Chernobyl». Pildil Stellan Skarsgård Foto: Liam Daniel / AP/Scanpix

Tšornobõli piirkonna külastamine on lubatud vaid ametliku giidiga ning turistidel ei soovitata katsuda sealseid taimi ega kohalikku toitu süüa.

Taani teadlase Anders Molleri, kes on käinud Tšornobõlis mitu korda, arvates on seal kasvatatud vili on radioaktiivne ja võib tervisele ohtlik olla.

Briti ja Ukraina teadlased kinnitasid, et nad kasutasid viina valmistamiseks vilja, mis kasvas tsoonis, kus kiirgus on madalam ja seega ei ole toode tervisele ohtlik.

Briti Portsmouthi ülikooli teadlane Jim Smith, kes on Tšornobõli viina tootmisega seotud selgitas, et ohtlik kiirgus kadus destilleerimisel.

Portsmouthi ülikooli teadlane Jim Smith
Portsmouthi ülikooli teadlane Jim Smith Foto: HO / AFP/Scanpix

«Iga keemik ütleb, et kui midagi destilleerida, siis on kahjulikud ained on jääkides. Meie loodud viin on sama ohutu kui ükskõik milline teine müügil olev viin,» sõnas Smith.

Praegu on olemas esimene partii Atomik viina, kuid aasta lõpuks loodetakse toota veel mitu partiid. Selle viina maitse pidi meenutama rukkiviskit, milles on marjaseid noote.

Smithi sõnul läheb 75 protsenti selle viina müügitulust ohutsooni lähedal elavate inimeste abistamiseks. Selles piirkonnas ei ole 33 aastat tagasi toimunud katastroofi järgselt peaaegu mitte mingit arengut toimunud.

Tšornobõli tuumajaama 4. energiaploki reaktor pärast plahvatust
Tšornobõli tuumajaama 4. energiaploki reaktor pärast plahvatust Foto: akg-images /Scanpix
Turistid Tšornobõlis
Turistid Tšornobõlis Foto: Genya Savilov / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles