Kas oliiviõli võib libestina kasutada?

PM Tervis
Copy
Libestina on soovitatav kasutada spetsiaalselt selleks eesmärgiks mõeldud toodet
Libestina on soovitatav kasutada spetsiaalselt selleks eesmärgiks mõeldud toodet Foto: Shutterstock

Jamie Eske kirjutab, et oliiviõli libestina kasutamine võib suurendada soovimatu rasestumise ja suguhaiguste saamise riski. Üldiselt on soovitatav kasutada libestina selleks spetsiaalselt ette nähtud tooteid.

Miks üldse libestit kasutada?

Seksuaalvahekord võib vagiina ja päraku epiteelkihti kahjustada ja suurendada põletiku tekkimise riski. Kuigi vagiina eritab erutuse ajal loomulikku libestit, esineb paljudel naistel kuivust. Kuivuse põhjuseks võivad olla ravimi kõrvaltoimed, perimenopaus või menopaus, dehüdratsioon, teatud haigused, kemoteraapia või suitsetamine. Libesti võib parandada partnerite seksuaalkogemust vähendades hõõrdumist ja suurendades seksuaalset naudingut.

Kuidas mõjub oliiviõli libestina?

Oliiviõli ei tohiks kindlasti kasutada seksuaalse vahekorra libestina. Eelistada tuleks vee või silikooni baasil libesteid. Oliiviõli võib latekskondoomi lahustada ning inimene võib saada suguhaiguse või soovimatult rasestuda.

Oliiviõli ummistab poore, mis põhjustab ärritust või vistrikke. See omakorda tekitab põletikke vagiina või päraku lähedal. Samuti on seda vahekorra järel raske ära koristada ning see võib jätta tekstiilile plekke.

Milline libesti valida?

Teoreetiliselt võib iga vedelikku libestina kasutada, kuid silmas tuleks pidada, et muu eesmärgiga loodud toodetega võib kaasneda riske. Mõned libestid võivad mõjutada intiimpiirkonna pH taset ja viia põletiku tekkimiseni. Paremad alternatiivid on spetsiaalsed libestid ja veebaasil geelid. Libesti valik sõltub sellest, kas kasutatakse kondoome või teisi vahendeid. 

Vee baasil libestid ei kahjusta kondoome, kuid kuivavad õlist kiiremini. Seni tehtud katsete põhjal tuleks vältida kõrge soolasisaldusega libesteid, kuna need võivad pärakut kahjustada. See võib omakorda suurendada põletiku ja suguhaiguste (välja arvatud HIV) edasi kandmise riski.

Eelnevalt libestatud kondoomidel on silikooni baasil libesti, mis ei kahjusta lateksit. Silikooni baasil libestid kestavad kauem. Miinuseks on aga see, et neid on raske tekstiilist välja saada, kuna need ei reageeri veega. Nende libestite vagiinast või pärakust väljumine võtab aega, mis suurendab põletiku riski juhul, kui libestisse peaks bakterid sattuma.

Üldiselt tuleks vältida igasuguste toodete kasutamist, mis pole libestina kasutamiseks mõeldud. Samas võib looduslik kõrge veesisaldusega aloe vera geel tõhus libesti olla. Samuti pole soovitatav libestita kondoomi juures kasutada õli baasil libesteid, sest need võivad latekskondoome nõrgemaks muuta. Näiteks vaseliin, küpsetusõli, kookosõli, beebiõli, või, näokreemid ja ihupiimad ei sobi libestina kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles