Maardus toimuvad põlengud üle päeva

Kuuuurija
, Kuuuurija
Copy
Põleng. Pilt on illustratiivne.
Põleng. Pilt on illustratiivne. Foto: Joosep Pank / Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Murelik Maardu kodanik kirjutas “Kuuuurijale”, et viimaste päevade jooksul on Maardus toimunud kolm põlengut. “Üks on see Maardu keemiatööstuse põleng mingi päev!” kirjutas naine video juurde, mille ta filmis koduaknast.

“Eile põles siin prügila!” jätkas ta ning lisas, et prügimägi oli ka paar päeva enne põlenud. “Kärsahais on kohutav ja ma ei kujuta ette, mis saastet me siin sisse hinganud oleme...”

Küsisime hinnangut Keskkonnaametilt, meile vastas Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul:

Püüame selgitada Keskkonnaameti kaudu saabunud küsimusi.

Kõigepealt üldiseks infoks, et Keskkonnainspektsioon kontrollib keskkonnaalaste seaduste täitmist, sh vajalike keskkonnalubade olemasolu ja loas ettenähtud tingimuste täitmist. Rikkumiste puhul algatab süüteomenetluse, sõltuvalt juhtumist kas väärteo- või kriminaalmenetluse.  

Loomulikult tekib taolistest põlengutest ülemäärane õhusaaste, mida peab igati vältima. Selleks on ettenähtud normid ja nõuded, sh ohutusnõuded, mida ettevõtted peavad täitma. Paraku aeg-ajalt taolised õnnetused ikkagi juhtuvad – põlevad rehvihunnikud, laohooned, prügilad, ka elumajad. Kuna tegu on eeskätt päästesündmusega, siis reageerib kõigepealt Päästeamet, kes annab ka vajalikud hoiatused ja juhised. Päästesündmuse lahendamist juhib päästetööde juht, kes kaasab vajadusel ka Keskkonnainspektsiooni. PäA langetab olemasoleva info põhjal esmased ja kõige olulisemad otsused, sh põlengute ajal evakuatsiooni vajaduse ja ka kommunikatsiooni meedia kaudu.

Hiljutise Maardu kemikaalilao põlengu puhul PäA hindas oma seadmetega õhu ja vee saastet ning andis teate, et midagi ohtlikku ei tuvastanud.

Päästetööde juht kutsus sündmuskohale ka Keskkonnainspektsiooni. Kohapeal käinud inspektorid võtsid kustutusveest proovi, mis on viidud laborisse ja on analüüsimisel. Ootame praegu tulemusi.   

Reede pärastlõunal tuli Maardu elanikelt ka kaks teadet, mis puudutasid turbatolmu. Turvast laadinud ettevõte on teada, ettevõttel on nõutavad keskkonnaload olemas. Loa tingimustes on olemas laadimise keeld, kui tuulekiirus ületab 10 m/s. Seireandmete kohaselt jäi keskmine tuulekiirus alla 10 m/s. Praegu on täpsemad asjaolud veel selgitamisel.

Tervitades

Leili Tuul
Keskkonnainspektsiooni
avalike suhete nõunik 

Põleng Maardus
Põleng Maardus Foto: Kuuuurija lugeja
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles