Netflixi lühisarja tõttu jäi 30 aastat tagasi viis süütut meest vangi saatnud advokaat tööst ilma (1)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Vera Farmiga sarjas  «When They See Us»
Vera Farmiga sarjas «When They See Us» Foto: Atsushi Nishijima / AP

Ligi kolmkümmend aastat tagasi saatis Elizabeth Lederer vangi viis teismelist noormeest, keda süüdistati ühe naise ründamises ja vägistamises. Vaatamata kindlate tõendite puudumisele õnnestus Ledereril vandekohut noormeeste süüs veenda ja nad saadeti vangi. Hiljem selgus, et noormehed olid süütud, ja nüüd jäi naine oma tööst ilma.

Netfixi kanalilt jookseb praegu sari «When They See Us», mis räägibki just nimelt loo sellest juhtumist. Central Parki Viisik, nagu neid meedias kutsuma hakati, koosnes viiest noormehest, kes olid vanuses 14–16 aastat, ja keda hakati 1989. aastal New Yorgi keskpargis toimunud rünnakus ja vägistamises süüdistama. Sari on inspireeritud päris sündmusest, mida on tugevalt dramatiseeritud. Sarjas on näha, kuidas New Yorgi politseiuurijad tegid kõik endast oleneva, et pealiskaudsed asitõendid viie noormehega klappima panna. Selle tulemusena mõisteti kahe kohtuprotsessi järel Kevin Richardson, Antron McCray, Yusef Salaam, Korey Wise ja Raymond Santana süüdi teos, mida nad ei sooritanud.

Noor Anton McCray (Caleel Harris) ja tema isa Bobby McCray (Michael K. Williams).
Noor Anton McCray (Caleel Harris) ja tema isa Bobby McCray (Michael K. Williams). Foto: Atsushi Nishijima / AP

2002. aastal, mil kõik peale Korey Wise'i, kellele määrati 14-aastane karistus, olid oma karistuse ära kandnud, tuli päris süüdlane päevavalgele. Mees tunnistas ausalt ja detailselt üles 1989. aasta rünnaku ja vägistamise. Kuigi juhtumiga tegelenud uurijad vandusid ikka veel, et nemad ei ole midagi valesti teinud ja viisik on selles teos süüdi, siis riik nii ei arvanud. Korey lasti vanglast vabaks ning riik puhastas kogu viisiku kriminaalregistri. 

Viisik kaebas riigi valesti süüdimõistmise eest kohtusse ja sai 2014. aastal 41 miljonit dollarit kompensatsiooni. Praegu elab viisikust New Yorgis edasi vaid üks.

Prokurör jäi õpetajatööst ilma

Kuigi viisiku juhtumit kajastati meedias palju juba siis, kui politsei seda 1989. aastal uurima hakkas, siis viimased aastakümnend on rahulikumalt kulgenud. Küll kajastati meeste süütust aastal 2002 ning nende kompensatsiooni 2014, aga inimesed on sellele tähelepanu pöörama hakanud pärast mai lõpus Netflixi sarja esilinastust, kirjutas NBC News.

Ja kui Columbia ülikooli õpetama siirdunud Elizabeth Lederer kuulis, et õpilased on tema vastu algatanud petitsiooni, siis otsustas ta õpetajaametist loobuda. Lederer tõi põhjenduseks Netflixi sarja tõttu tekkinud meediatähelepanu. 

Columbia ülikool on USA üks suurimaid ja populaarsemaid kõrgkoole, kus juurat õpetatakse. 

Elizabeth Ledereri rolli mängis sarjas Vera Farmiga, kes justkui kahtles New Yorgi uurijate asitõendite kvaliteedis, kuid otsustas sellega ikka kaasa minna ning koostöös ametivõimudega saadeti viis süütut meest vangi.

Täiskasvanuks saanud Raymond Santana Jr. (Freddy Miyares) ja isa Raymond Santana Sr. (John Leguizamo ), vanglast välja kõndimas.
Täiskasvanuks saanud Raymond Santana Jr. (Freddy Miyares) ja isa Raymond Santana Sr. (John Leguizamo ), vanglast välja kõndimas. Foto: Atsushi Nishijima / AP

Columbia ülikooli sisene mustade õpilaste organisatsioon alustas Ledereri vastu petitsiooni, et kool lõpetaks poole kohaga loengupidajaga lepingu. Lederer, kelle leping kooliga niikuinii lõppemas oli, ei hakanud tudengite tagasiside tõttu seda uuendama ja loobus oma kohast.

Lederer kirjutas koolile ka kirja, kus tänas võimaluse eest seal õpetada ja nautis koostööd üliõpilastega. 

«Kuid Netflixi versioon «Central Parki juhtumist» on tekitanud niivõrd palju meediakajastusi, et mul on parem oma lepingut kooliga mitte uuendada,» oli avalduses kirjas. 

Netflixi sari rebis lahti vanad haavad ning Lederer on selle üks kannatajatest. Pärast seda, kui sarja lavastaja Ava Duvernay avaldas mais lühiseriaali viie süütu mehe vangisaatmisest aastal 1990, on Lederer kriitikalaviini alla langenud. 

Central Parki Viisik – Antron McCray, Kevin Richardson, Raymond Santana, Korey Wise and Yusef Salaam – vabanesid süüst 13 aastat pärast süüdimõistmist, kui sarivägistaja ise oma teo üles tunnistas. 

Columbia ülikooli dekaan Gillian Lester sõnas avalikus kirjas tudengitele, et lühiseriaal alustas valusat, kuid vajalikku, debatti rassi, identiteedi ning kriminaalõiguse üle. 

Linda Fairstein (sarjas mängis Felicity Huffmann), kes Central Parki juhtumi ajal juhtis Manhattani seksuaalkuritegude üksust, on sarnaselt Ledereriga kriitika osaliseks langenud. Sarjas kujutati Fairsteini kui agressiivset ja ambitsioonikat uurijat, kes vaid viisiku geograafilise läheduse tõttu otsustas nad vahendeid valimata süüdlaseks teha. Koos teiste uurijatega sunniti poisid vabaduse ja kojumineku lubadusega omaks võtma teod, milles neil süüd ei olnud ning mida hiljem kasutati kohtus nende süüdimõistmiseks. 

Korey Wise (Jharrel Jerome) sai viisikust kõige pikema karistuse – 14 aastat.
Korey Wise (Jharrel Jerome) sai viisikust kõige pikema karistuse – 14 aastat. Foto: Atsushi Nishijima / AP

Sari näitas, et 2002. aastaks oli Fairstein hakanud kirjanikuks, olles mitme krimiromaani autor. Tema kirjanduslikule karjäärile aitas kaasa «Central Parki viisik», mis talle tol ajal tõi palju positiivset tähelepanu. Aga sarja linastumisega loobus kirjastus Fairsteiniga edasi töötamast ning naine pidi loobuma oma kohast Vassari kolledžis. Lisaks sellele on tehtud ettepanek tema varasemate juhtumite ülevaatamiseks.

Linda Fairstein aga nii kergelt alla ei anna. Wall Street Journalis avaldatud arvamusloos heitis Farstein sarjategijatele ette seda, kuidas teda kujutati. 

«DuVernay film püüab mind kujutada kui liialt innukat süüdistajat ja kitsarinnalist inimest, politseid kui ebakompetentset või midagi hullemat ning viit kahtlusalust kui kõikidest süüdistustest täiesti süütut. Kõik see on lihtsalt vale,» kirjutas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles