Tšornobõli turistid heidavad lausa riided seljast

Elu24
Copy
Turistid pildistavad rebast hüljatud linnas Prõpjat Tšornobli kõrval.
Turistid pildistavad rebast hüljatud linnas Prõpjat Tšornobli kõrval. Foto: Scanpix / Reuters

Tšornobõli tsoonist Ukrainas on saamas 2019. aasta üllatuslik turismisihtkoht, sest huvi tuumakatastroofi tsooni vastu on kasvamas, vahendab washingtonpost.com

Palju kõneainet pakkunud HBO lühisarja järel, mis kajastas 1986. aasta ulatuslikku tuumakatastroofi, on Tšornobõli külastatavus märgatavalt kasvanud.

Turismifirma SoloEast Travel juht Sergii Ivanchuki tunnistas, et broneeringute arv võrreldes 2018. aasta maikuuga on 2019. aasta mais tõusnud 30%. Teine reisikorraldaja kinnitas, et turistide arv on tõepoolest kasvanud.

Tšornobõli turistid külastavad nii endist tuumajaama kui ka Prõpjat, tuumajaama lähistel asuvat linna, mis evakueeriti katastroofi järel tundidega. Radiatsiooni taset nendel aladel peetakse turvaliseks, kuid tuumajaama ümbritsev piirkond on peamiselt asustamata.

Turistid Tšornobõli ringreisil lõunat nautimas.
Turistid Tšornobõli ringreisil lõunat nautimas. Foto: Scanpix / AFP

Ivanchuki sõnul on turistide arv Tšornobõli tsoonis aastatega kasvanud. 2016. aastal viis ta aastaga tuumajaama piirkonda 7500 turisti, kaks aastat hiljem, juba 11 000.

«See oli kunagi ekstreemne,» tõdes reisikorraldaja 2017. aastal. «2000. aastal olid sa väga vapper, kui sa Tšornobõli läksid. Nüüd enam väga mitte,» kirjeldas Ivanchuk Tšornobõli turismi.

Tšornobõli külastatavuse populaarsust on märgata ka sotsiaalmeedias, kuhu on postitatud lugematul arvul pilte hüljatud piirkonnast.

«Noh, tundus hea mõte külastada puhkuse ajal radioaktiivset tsooni,» kirjutab üks Tšornobõli turistidest.

Teine turist kooris lausa riided seljast, et Tšornobõli külastust erilisemaks muuta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-ph: @alkrud_ & @angelinaprotein . . . . -assistant: @d._kramer

A post shared by @ nz.nik on

Viator.com andmetel maksab Kiievist väljuv Tšornobõli päevane turismireis ühele inimesele 95 eurot. Ingliskeelne reis sisaldab lõunat, kindlustust, professionaalset giidi ja Tšernobõli luba. 

Reisi kestvus on 10 tundi, mille sisse kuulub ka 2-tunnine dokumentaalfilm. Külastatakse väiksemaid kohti kui ka Tšornobõli, tuumareaktorit ja Prõpja linna. Enne tagasisõitu peavad kõik turistid läbima kohustusliku radiatsiooni kontrolli.

Kõik külastajad peavad olema vähemalt 18-aastased. Tšornobõli külastuse ajal ei tohi kanda lühikesi pükse, lühikeste käistega T-särki ega sandaale. Viimast reeglit on mõned turistid aga seksikama Instagrami pildi jaoks eiranud. 

Lõpetuseks tuuakse välja, et piirkonnas on palju kodutuid koeri ning nendele võib kaasa võtta toitu.

Antud reisikorraldajale on Viatori lehel jäetud 50 arvustust ja ühe päevase reisi hinnang on 5.0, viidates Tšornobõli turismireisi kõrgele tasemele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles