Isad ei saa Tallinna Vanglas lastega vabalt kohtuda - vangla kaebab otsuseid edasi (2)

Kuuuurija
, Kuuuurija
Copy
Vangla.
Vangla. Foto: Tairo Lutter

Kas mäletate maikuu „Kuuuurija“ saadet, kus kaks noort naist rääkisid sellest, kuidas nende lapsed ei pääse Tallinna eeluurimisvanglasse ilma klaasiga kohtumisele, et näha oma kinnipeetavat isa. “Me soovime, et meie laps ei unustaks oma isa. Me soovime, et tal oleks kontakt temaga,” rääkis toona Ele, kelle elukaaslane on eeluurimise all olnud juba ligi kaks aastat.

Ele väike poeg sündis ajal, mil elukaaslane Kajar oli juba trellide taga ning kokku on aasta ja seitsme kuune poiss oma isa näinud ilma klaasita vaid mõned korrad. Südikad naised, Ele ja Stefani, andsid koos elukaaslastega Tallinna Vangla kohtusse ja laste õigused võitsid nii esimeses kui teises astmes. “Kohus leidis, et vangla on laste õigusi piiranud ja nad peavad lapsele võimaldama ilma klaasita kohtumisi. Ka õiguskantsler oli juba varem öelnud sama,“ rääkis Ele “Kuuuurijale“.

Kuigi saates olid naised õnnelikud, et laste õigused said kohtus märgatud, on nad täna siiski kurvad. “Alles mõned päevad tagasi saime teada, et Tallinna Vangla on Ringkonnakohtu otsuse edasi Riigikohtusse kaevanud. Maksumaksja raha eest sõditakse siis meie riigis laste õiguste vastu kuni viimase kohtuastmeni välja. See on lihtsalt uskumatu,” oli Ele hämmingus. “ Tallinna Vangla ei soovi, et kinnipeetavate lapsed näeksid oma vanemaid, et kinnipeetavatel oleks vanglast vabanedes keegi kelle juurde pöörduda,” lisas naine. “Mul ei ole lihtsalt sõnu. Kõigepealt kaebas vangla edasi Harju Maakohtu otsuse ja nüüd siis Ringkonnakohtu otsuse Riigikohtusse. Vangla meelest ei ole lastel õigust isaga klaasita kohtuda. Riigikohtusse minnakse eesmärgil, et meie väikesed lapsed ei pääseks mitu aastat oma isa juurde ja et lapsel ei säiliks isaga kontakti.”

Naine usub siiski, et ka Riigikohus märkab siiski laste õigusi, sest vanematelt on küll kinnipidamisasutustes vabadus, kuid mitte vanemlikud õigused. “Meie mehed on eeluurimises ja just seal on probleem lastega kohtumisel. Samas, sisuliselt on nad inimesed, keda pole veel süüdi mõistetud, kuid keda karistatakse kõige hullemaga - neilt võetakse lähedus oma lastega. Mõned inimesed on eeluurimisvanglas kolm või neli aastat ja pärast seda ei ole lastega enam mingisugust sidet ja seda teeb just Tallinna Vangla,” rääkis Ele, kelle soov on siiski laste õiguste eest edasi võidelda. “Kurb, et kohtus sõdib vangla maksumaksja ehk ka meie enda raha eest, aga meil tuleb advokaadid palgata endal. Loodan siiski, et Riigikohtus saab see küsimus lahendatud ja tänu sellele otsusele paljud pered päästetud.”

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles