Lukas: Laagna tee on Nolani filmi süžees Eestiga otseselt seostatav

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Lasnamäed läbiv Laagna tee.
Lasnamäed läbiv Laagna tee. Foto: Sander Ilvest

Maailmakuulsa režissööri Christopher Nolani uue filmi «Tenet» võttepaikasid on Eestis vähemalt 13 ning need on peamiselt Tallinnas. Seni enim tähelepanu saanud Laagna tee on filmi süžees aga otseselt Eestiga seostatav. 

«Olulisemad kohad, kus veel Tallinnas filmitakse on Pärnu maantee, Linnahall – need ei ole n-ö äratuntavad või tekstiliselt Eestiga seotud. On kohad, kus võetakse massistseene, aga Laagna tee on otseselt ka n-ö filmi süžees Eestiga seostav, nii et Eesti jookseb sellest filmist ka kohana, asukohana läbi,» sõnas kultuuriminister Tõnis Lukas tänasel valitsuse pressikonverentsil. 

«Vot see oli tore uudis,» ütles seepeale peaminister Jüri Ratas. Lukase sõnul toimuvad Nolani uue filmi võtted kokku 13. Eestimaa kohas, kuid peamiselt Tallinnas. Seni on võttepaikadena Tallinnas räägitud Laagna teest, Linnahallist, Pärnu maanteest ning KUMUst. 

«Tegelikult neid võttekohti on teisigi Eestis kokku, peamiselt siin Tallinna ruumis, 13 erinevat,» avalikustas Lukas. 

Pahameelt on liialt võimendatud 

Kultuuriministri hinnangul pole kõik argumendid Laagna tee võimaliku sulgemise osas kõlanud ning pahameele suhtes on praegu üle reageeritud. «Nimelt kui linnavalitsus paneb ühele kaalukausile tõesti võimaliku liiklussegaduse, mida heade kokkulepetega on kindlasti võimalik vähendada ja seal mõned kommunaalsed raskused ja inimestega suhtlemise pinge sinna juurde, siis võib tunduda, et kaalukauss vajub alla ja mis sinna teisele poole panna?»

Kaalukausi teisele poole jääb filmi eelarve järgi 16 miljonit eurot Eestis kulutatud raha; partnerid; Allfilm; transpordi- ja ehitusfirmad, kes ehitavad filmivõtetele vajalikku keskkonna; Balti Filmi- ja Meediakooli tudengid, kes filmitegemisse kaasatakse; 1200 inimest massistseenides. Lisaks veel tulu toitustajatele ja hotellidele. «Ja sellele lainele tuleb kindlasti lisalainetus,» sõnas Lukas.

«Kui need filmivõtted õnnestuvad, kui Eesti on vastuvõtjamaa, siis tulevad siia teised ka. Ja ma võin rahustada kõiki: mitte ainult Hollywoodi režissöörid, vaid ka kultuursete Euroopa riikide filmitegijad, kui kellelgi on eriti mingi vimm Hollywoodi suhtes. Ja see toob ka majanduslikku kasu. Kui panna need asjad ka kaalukausile, siis ma palun linnavalitsusel ikkagi targu kaaluda ja võtta see Eesti filmindusele ja kultuurile pikas perspektiivis oluline otsus,» sõnas Lukas. Päevakajalise näitena tõi Lukas leedulased, kes rõõmustavad selle üle, et osa HBO Tšornobõli katastroofist vändatud viieosalise telesarjast on filmitud nende juures.

Oma boonuse leidis ta ka lasnamäelastele ning teisele, kes juulikuus Laagna teed pidi liigelda plaanivad. «Ja lõpuks lasnamäelased või ükskõik, kes bussidega saavad sellest filmivõtte platsist läbi sõita – see võib olla kordumatu ja põlvkondade viisi edasi kantav elamus. Nii et pange lisabussid sealt võtete ja lavastusstseenide vaikelust – kui võtteid parasjagu ei käi. Läbisõitvatest bussidest on kindlasti huvitav vaade ka.»

Peaminister Jüri Ratas lisas, et nõustub kultuuriministriga. «See on suur tunnustus nendele inimestele, kes on Eesti filmindust arendanud läbi aastakümnete, et nii kaugele on jõutud, et üks suur, rahvusvaheline hiid selle maailma tipp tuleb siia filmivõtteid tegema.»

Täna hommikul Tallinna linnapea Mihhail Kõlvartiga kohtunud Ratas avaldas lootust, et filmivõteteks leitakse kompromiss selleks, et filmivõtted saaksid toimuda ning linnaelanikele oleks liiklustakistus minimaalne. «Mulle tundub, et siin Christopher Nolan ja Mihhail Kõlvart on selles mõttes ühel pool joont ja leiavad parima lahenduse.» Parima lahenduse filmivõtete tegemiseks, et need saaks toimuda.» 

Ratas avaldas lootust, et Nolani uus film tuleb hea ning Eesti ja Tallinn saab olema aastaid hästi pildis. «See meeskond, kes siin on, ma arvan, sellist pole Eesti varem näinud. Nii suurt ja mastaapset,» sõnas Ratas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles