Naised said petta, kui hirmkalli raha eest suhkruasendaja pähe maisijahu ostsid (4)

Elu24
Copy

Hooaja viimases «Kuuuurija» saates võttis Katrin Lust ette toiduainetööstuse ja uuris, kas Eestis müüdavad suhkru asendusained on ikka need, mida pakendil reklaamitakse. Oma loo rääkisid petta saanud tervisefanatid, kes hirmkalli raha eest enese teadmata maisijahu kokku ostsid. 

Erinevaid suhkruasendajaid kasutavad nii need, kes magusatarbimist piirata soovivad ja paremassee vormi tahavad saada, kui ka diabeetikud, kes väga täpselt peavad tarbitud süsivesikuid jälgima. «Kuuuurijas» üles astunud tervisefanatid Kädi-Ly Männik ja Relika Salong selgitasid, et stevia näol on tegemist loodusliku alternatiiviga suhkrule.

Kädi-Ly’le kirjutas tuttav, kes käivitas Golden Stevia projekti ja pakkus naisele, et ta võiks ka kaasa lüüa. «Ta andis proovida seal seda toodet, mis tundus olevat tõesti väga hea alternatiiv - esiteks selle hinna tõttu, sest tegelikult stevia on ju väga kallis toode,» sõnas Kädi-Ly. Soome ökopoodides jääb stevia kilohind 250-550 euro vahele, sõltuvalt sellest, palju puhast steviat sees on. Eestis pakuti aga poolt kilo peaaegu puhast steviat 26 euroga. Naistele tundus idee hea, sest nii hea hinnaga pole steviat Eestis saada.

«Liiga hea, et tõsi olla,» tunnistab Kädi-Ly, et mingid häirekellad lõid käima, kuid usuti juttu, et hea hind on saadud osakute tõttu emafirma tehases. Veiko Huuse ja Annika Urm, kes steviat maale tõid, tegelevad veel krüptorahadega. Urm on ajakirjandusest läbi käinud ka varem «Radaris», kui oli luubi all kahtlase raamatupidamise tõttu. Naised otsustasid hoolimata hoiatustest teemaga siiski edasi minna.

Annika Urm varasemalt telesaates «Radar».
Annika Urm varasemalt telesaates «Radar». Foto: Kuvatõmmis videost

Väidetavalt ei sisalda stevia säilitusaineid, kaloreid, süsivesikuid, toitaineid jne. Naised tellisid 60 pakki ja asusid looma kontakte, et seda edasi müüa. Lõpuks kirjutati neile endile ja sooviti koostööd teha. Igaks juhuks tehti aga siiski kontrollanalüüsid ühes Soome laboris. Sealt tuli vastus, et toode sisaldab 91 protsenti maltodekstriini, mis on tärklis ja mida kasutatakse täiteainena ravimites ja tablettides. Viimase kilohind on viis eurot. 

Mis on aga ülejäänud 9 protsenti sisust? Selleks pidid naised saatma proovi Hollandisse, kust tuli vastus, et tegemist on 91 protsendi ulatuses maltodekstriiniga ja väärtuslikku steviool glükosiidi on vaid milligrammides.

Algselt väitsid maaletoojad, et ka neid on järelikult petetud, kuid juba järgmisel päeval süüdistati naisi, et nemad on pahatahtlikud ja nende seljataga tegutsenud. Mingit raha pole naised tagasi saanud, kuid nende eesmärk on selle toote müük lõpetada, sest see on inimestele ohtlik.

Stevia müüja Veiko Huuse.
Stevia müüja Veiko Huuse. Foto: Kuvatõmmis videost

Kuigi kodulehel soovitatakse seda ka diabeedikutele ja räägitakse lause koostööst ning katsetest, väidavad ühingud vastupidist. Spetsialistide hinnangul oma inimestele nad seda toodet ei soovita.

Tallinna Lastehaigla endokrinoloog Ülle Einberg on arst, kes väidetavalt toodet soovitab ka haigetele lastele. Üheks tema patsiendiks on Veiko Huuse kasutütar, kelle kaudu ta toodet teabki. Arst usub pakendil olevat juttu.

Golden Stevia maaletooja Veiko Huuse sõnul on saates osalenud tervisefanatid pahatahtlikud inimesed ja ründavad asjata. Tema kinnitusel on toote pakendil olev info  kooskõlastatud vajalike ametkondadega. Huuse äripartner Annika Urm tegi oma vastulause antud teemale sotsiaalmeediasse:

Foto: Facebook

Veterinaar- ja Toiduamet teatas, et on alustanud seoses Golden Stevia OÜ pakutava tootega seoses menetlust. Ameti teatel erineb tootest Golden Stevia võetud proovi tulemuse järgi toote koostis etiketil toodust märkimisväärselt. Analüüside põhjal sisaldab toode vaid 0,06% magusainet stevioolglükosiide ja ligi 90% tärklisest saadavat maltodekstriini. Toote märgistuse kohaselt on Golden Stevias 80-90% stevia ekstrakti ning 5-20% maltodekstriini. 

Ameti edasised tegevused selguvad menetluse käigus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles