Pildid ja video: tornaado tegi Missouri väikelinna peaaegu maatasa

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikide Kesklääne osariikides, kaasa arvatud Missouris, on sel nädalal möllanud tornaadod, lõhkudes palju hooneid, elektriliine ja autosid.

Meteoroloogide andmetel oli 22. ja 23. mail piirkonnas kokku 29 tornaadot, mis tekitasid ulatuslikku hävingut, teatab reuters.com.

23. mai õhtul möllas üks neist tornaadodest Missouri Golden City väikelinnas ja ümbruses, tehes selle linna peaagu maatasa.

USA Kesklääne osariikides möllasid tornaadod
USA Kesklääne osariikides möllasid tornaadod Foto: Reuters / Scanpix

Seal hukkus esmastel andmete kolm inimest, kuid hiljem leiti majade rusudest veel neli inimest.  

Kaks esimest ohvrit olid 86-aastane Kenneth Harris ja ta 83-aastane naine Opal Harris, kelle tornaado paiskas kodumasjast ligi 200 meetri kaugusele.

Tornaado lõhkus Harriste elamu, millest jäid alles vaid pilpad. Eaka paari poeg elas koos oma perega seal lähedal, ka tema jäi oma kodust ilma, kuid tema, ta naine ja lapsed ei hukkunud. 

Kolmas ohver oli 56-aastane Betty Berg, kellele oli ta maja peale varisenud. Naise abikaasa Mark Berg jäi ellu, kuid ta vigastused on rasked.

Tornaado viis Golden City lähedal asuvalt väetisetehaselt katuse. Selle tehase lähedal elavad inimesed olid varem igaks juhuks evakueeritud.

USA Kesklääne osariikides möllasid tornaadod
USA Kesklääne osariikides möllasid tornaadod Foto: Reuters / Scanpix

23. mail tuuseldas tornaado ka Missouri pealinnas Jefferson Citys, kus 20 inimest said vigastada, kuid mitte keegi ei hukkunud.

Meteoroloogide sõnul oli Jefferson Cityt tabanud tornaado Missouri teiste tornaadodega võrreldes võimsam, paisates teele jäänud objekte kilomeetrite kaugusele.

Tornaado tabas ka Joplinit, kuid see oli juba nõrgenenud ja linn pääses kergemalt.

23. mail möödus kaheksa aastat, kui tornaado võttis Joplinis elu 161 inimeselt.

Tornaado ehk tromb on väikese läbimõõduga, kuid väga intensiivne õhupööris, mille keskmes on õhurõhk tunduvalt väiksem normaalrõhust. Tornaadosid esineb kõige sagedamini USAs.

Tornaadode tugevust määratakse Fujita-Pearsoni skaalal. Kõige nõrgem on F0, kõige tugevam F5, mis võib isegi teekatte minema viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles