Päikese kasvav aktiivsus võib mõjutada maailmamajandust?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikese kasvav aktiivsus võib mõjutada maailmamajandust?
Päikese kasvav aktiivsus võib mõjutada maailmamajandust? Foto: SCANPIX

Kindlustusfirma Allianz arvates võib päikese aktiivsuse kasv mõjutada niigi hapras seisus majandust kogu maailmas.

Firma arvutuste kohaselt võivad tugevad päikesepursked tekitada tuhandetesse miljarditesse ulatuvat kahju nii satelliitidele kui elektrisüsteemidele, edastab Reuters.

 «Oleme jõudnud ohtliku kosmilise «ilma» ajajärku,» kinnitas Briti Lancasteri ülikooli astronoom Jim Wild.

Päikese pidev muutumine ei ole teadlastele üllatus. Päikese aktiivsus kõigub 11 aasta pikkuste tsüklitena ja kohe on saabumas aktiivsuse tipp.

USA kosmoseagentuuri NASA andmetel saabub see 2013. – 2014. aasta paiku.

Teadlaste sõnul ei ole võimalik võimsate päikesepursete täpset aega ette ennustada ning varem antavad hoiatused ei pruugi aidata.

Praeguse seisuga suudavad hoiatussatelliidid Maa magnetvälja mõjutavast ja magnettormi tekitavast päikesepurskest ette hoiatada vaid tunni varem.

Uurijatel on päikesepursete kohta kindlat materjali vaid viimase 50 aasta kohta ning nende põhjalt ei ole võimalik ennustusi teha.

Kuigi uurijate sõnul on Päikese tsüklilisus tavaline nähtus, on teatud ringkonnad hakanud sellega seostama apokalüpsist, mis pühib Maalt elu.

«Isegi kõige võimsamad päikesepursked ei suuda seda teha. Kõik, kes praegu on vanemad kui 11 eluaastat, on vähemalt korra elanud üle Päikese aktiivsuse perioodi selle tõttu kannatamata või hukkumata,» selgitas NASA füüsik Alex Young.

Kuid täitsa kahjutud need suured pursked siiski ei ole, sest võivad nüüdisaegsed kommunikatsioonid rivist välja lüüa.

1989. aastal jäi Kanadas päikesepurske järgselt kuus miljonit inimest elektrita.

«Kui kujutada ette, mis juhtuks siis, kui mingil põhjusel enamik riikidest või mandritest jääks elektri- ja kommunikatsioonivahenditeta nädalateks või isegi kuudeks. Siis mõjutaks see nii kohalikku kui maailmamajandust,» selgitasid asjatundjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles