Tallinnas toimub LGBT subkultuuri festival Tallinn Bearty

Elu24
Copy
Tallinnas toimub suurejooneline homofestival Tallinn Bearty. Pilt on illustratiivne
Tallinnas toimub suurejooneline homofestival Tallinn Bearty. Pilt on illustratiivne Foto: The Gay Gasp

Neljapäeval alanud ja homme lõppev «karukultuuri» festival Tallinn Bearty toob kokku mitmed LGTB+ kogukonda kuuluvate suurte ja karvaste geimeeste esindajad. Sellest ka nimi karu ehk bear.

Tallinn Bearty esimene üritus toimus viis aastat tagasi aprillis, kui Peterburi karuklubi juht Aleksei küsis, kas Eesti ja Piiteri karud võiksid teha ühise ürituse. See saigi tõukeks. Tehtud sai üritus kohe rahvusvahelisena, mitte vaid kahe klubi karude «klassiõhtuna», vaid kogunemisena, kus oli osalejaid pea kümnest riigist.

Seejärel, alates 2016. aastast on oma suunaks võtnud võrdsete õiguste eest seismise. Vahend selleks on kultuur, kandjad ja tegijad karud – ikka need, kes nad ühe LGBT+ subkultuurina eksisteerivad.

Tallinn Bearty on suunatud karude kogukonnale, sest nende seas on liigagi palju mehi, kes igaüks oma enda põhjustel ei saa elada täisväärtuslikku elu. Tunda end vabalt sellena, kelleks nad on sündinud. Kogukonna sõpradele ja neile, kellele karude kogukond meeldib, sest oma eeskujuga teevad head ka nendele. Kõige olulisemana ehk aga kohalikule kodanikkonnale, kes planeeritult või kogematagi satuvad nende korraldatud festivali üritustele, näevad läbi kultuuri – kujutava kunsti, muusika või kinematograafia –, et erinevustest sõltumata on kõik eelkõige inimesed.

Sel aastal tuuakse Tallinnasse üle 200 külalise kogu maailmast. Nende seas on 11 artisti, kunstnikku, kelle töödest tekib nädalavahetuseks pop-up formaadis kuus näitust. Peetakse maha kolm vestlusüritust ning kogutakse festivali ajal annetusi võrdsete õiguste alase töö piiriüleseks toetamiseks, samamoodi ka Eesti LGBT Ühingule kohepealsete algatuste ja töö toetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles