Kolm Eesti filmi võistlevad HÕFFil mainekale auhinnale

Kultuuritoimetus
Copy
Nicola Piovesani «Robot kaitseb sind»-
Nicola Piovesani «Robot kaitseb sind»- Foto: Kaader filmist

Esimest korda Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali ajaloos võistleb Hõbedase Mélièsi nime kandvale auhinnale koguni kolm Eesti filmi. Oskar Lehemaa «Karv», Mattias Mälgu «Maasikaõgijad» ja Nicola Piovesani «Robot kaitseb sind» kuuluvad nende kaheksa linateose hulka, millest parim saab koos Hõbedase Mélièsi ehk Méliès d'Argent´i auhinnaga otsepileti Euroopa parimate lühikeste fantaasiafilmide konkursi lõppvooru. Valik tehti 150 konkursile esitatud filmi seast.

See on prantsuse legendaarse filmiillusionisti Georges Mélièsi järgi nime saanud võistlus, mida korraldab Euroopa fantaasiafilmide festivalide föderatsioon, kuhu HÕFF juba seitsmendat aastat kuulub. Võistluse tulemusena selgub Euroopa parim lühike fantaasiafilm, mis pärjatakse maailmas väga hinnatud Kuldse Mélièsi ehk Méliès d’Or´i auhinnaga.

Haapsalu osavõistluse kaheksa linateost on välja valinud Henryk Johan Novod ja Ra Ragnar Novod. «Olgu selleks siis visuaalne nõiduslikkus, psühholoogiline terror, kummalisemast kummalisemad lood meilt ja mujalt või retrovaimus ulme, meie publik lahkub seansilt korralikult läbi raputatuna,» kinnitasid kuraatorid.

Oskar Lehemaa õudusmängufilmis «Karv» põhjustab müstiline juuksekasvuseerum kiilanemisega võitleva Leo kehas groteskseid moondumisi. Mattias Mälgu fantaasiaanimafilmis «Maasikaõgijad» ei hävita aplad teod mitte ainult maasikaistanduse, vaid võtavad sisse koha ka selle omanike isiklikus elus. Nicola Piovesani ulmeanimafilmis «Robot kaitseb sind» uitavad 9-aastane Tina ja tema robot SAM-53 tuleviku Berliinis, otsides vastust küsimusele, kas kübermaailmas on päris armastusele veel kohta. Lehemaa ja Piovesani filme näeb Eestis esimest korda.

Lisaks Eesti filmidele pääsesid valikusse Timothy Keelingu «Kaks lompi» (Suurbritannia), Rubin Steini «Flamenkotantsija» (Hispaania), Jonas Trukanase «Kui tuled kustuvad» (Leedu), Chris Cronini «Oscari kelluke» (Suurbritannia) ja Alvaro Rodrigueze «Lumetorm» (Andorra).

Filme hindab žürii, kuhu kuuluvad hetkel pikka õudusfilmi «Kiirtee põrgusse» lõpetav režissöör Urmas E. Liiv, Strasbourgi Euroopa fantastiliste filmide festivali kunstiline juht Daniel Cohen ja filmiajakirjanik Marta Bałaga.

Eelmisel aastal võitis Haapsalus Hõbedase Mélièsi prantslanna Morgane Segaert´i film «Pime tuba».

Traditsiooniliselt täiendab võistluskava maailma lühifilmide programm «Väikesed luupainajad», kust leiab valiku viimase aja kõige huvitavamatest õudus-, ulme- ja fantaasiafilmidest. Kokku jõuab ekraanile kaheksa linateost. Valikusse kuuluvad Alastair Traini «Venitusarmid» (Suurbritannia), Anna Sobolevska «Igavik» (Ukraina), Hunt Duffy «Mõõn» (Iirimaa), Cody Kennedy «Videolaenutuse reklaam» (Kanada), Daniel Knighti «Trollide sild» (Austraalia), Stephen Ohli «Notioni show» (USA), Just Philippot´ «Hape» (Prantsusmaa) ja Keir Siewerti «Öökima» (Suurbritannia).

Henryk Johan Novod ja Ra Ragnar Novod: «Programmi kuuluvad filmid on väga erinevad: mõned on tõsised ja naljakad, teised aga uskumatult verised ja häirivad. Siit leiab nii eepilist fantaasiat kui ka omapärast ulmet. Ühesõnaga, midagi igale maitsele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles