Meghani tähtaeg läheneb: 8 kõige ebatavalisemat kuninglikku sünnitustraditsiooni

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sussexi hertsog ja hertsoginna on lähedal päevale, mil nad saavad tervitada oma peres värsket ilmakodanikku. Kuid kuningliku perekonna elule kohaselt kammitsevad neid siingi mitmed reeglid.

Independent on kokku kogunud kõige veidramad traditsioonid, mida kuningliku pere liimed peavad järgima ning millest ei pääse ka mässumeelsuse poolest tuntud Meghan.

Meghan ja Harry 19. märtsil
Meghan ja Harry 19. märtsil Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS/Scanpix

Beebi sünnitusega aitab kuninglik günekoloog

Traditsiooniliselt peab sünnituse juures viibima vähemalt üks kuninglik günekoloog, hetkel on selles ametis Alan Farthing ja Guy Thorpe-Beeston. Mõlemad arstid aitasid ka Cambridge’i hertsoginnat tema kolme lapse sündimise juures.

Vanematel puudub eeskosteõigus

Rohkem kui kolm sajandit vana seadus sätestab, et kõikide kuninglikku perre sündinud laste ametlik eeskostja on kuninganna. Seaduse kutsus ellu kuningas George I aastal 1717, kuna ta ei saanud läbi oma poja, tulevase kuningaga George II. Kuninglikud eksperdid aga usuvad, et tegemist on tänapäeval vaid formaalsusega ja et Elizabeth I laseb oma lastelastel oma võsukesi ise kasvatada.

Sünniteatis pannakse välja kolmjalale

Kuningliku perelisa saabumisest teavitatakse linnarahvas Buckinghami palee ees, kuhu pannakse välja vastav teade, mille on allkirjastanud sünnituse juures viibinud meditsiinitöötajad. Traditsiooniks on ka saanud lapse ilmarahvale haiglatreppidel tutvustamine.

Beebi mässitakse spetsiaalsesse tekki

Teki on valmistanud Nottinghamis asuv kudumisfirma G.H. Hurt & Sons. Esimene kuninglik beebi, kes selles tekis üles astus, oli 1948. aastal prints Charles.

Nime teatamiseks läheb mitu päeva

Pärast prints George’i ja printsess Charlotte’i sündi pidi avalikkus ootama kaks päeva, enne kui nimed teatavaks tehti. Prints Louise’i puhul läks aega suisa kolm päeva.

Laps kannab erilist ristimisrüüd

On ka tavaks, et kuninglikus peres pärandatakse ristimisrüü edasi põlvest põlve. Kate’i ja Williami lapsed on kõik ristitud 1841. aastal kuninganna Victoria vanima tütre Victoria jaoks valmistatud rüüd. Seda on 163 aasta jooksul kandnud 62 kuninglikku beebit.

Sünniteatele järgnevad kahuripaugud

Printsess Charlotte’i sünni järel tulistasid sõdurid Hyde Parkis ja Toweris kell 8:34 tema auks kahuripauke. Sellele järgnes 41 aupauku kell 14 Buckinghami palee lähistel ja 62 pauku Toweris.

Kuninglikele beebidele ei anta tiitleid automaatselt

Selleks peab tiitli andma kuninganna ise. Meghani ja Harry lapsi ei hakata tundma printside ja printsessidena, vaid lord/leedi Mountbatten-Windsorina, kuid kuninganna võib selle oma otsusega ära muuta ning neile tiitli anda nagu ta tegi Williami laste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles