Miks Spotify ei pea muusikutele autoritasusid maksma?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks Spotify ei pea muusikutele autoritasusid maksma?
Miks Spotify ei pea muusikutele autoritasusid maksma? Foto: Lucas Jackson / Reuters / Scanpix

Spotify on maailmakuulus muusika voogedastusettevõtte, mis on täis miljoneid ja miljoneid lugusid, mida kasutajad saavad kopikate eest kuulata. Täpselt sama palju kopikaid makstakse ka artistidele, kelle muusikat on võimalik kuulata.

Eestlasest kitarrist, kes on pikalt ka Los Angeleses elanud ja seal endale Brad Jurjens nime võtnud, jagas Facebookis koomiksit, kus bändiliikmed räägivad omavahel meeletust «edust» tänu Spotifyle.

«Suurepärased uudised!» teatab punases särgis kitarrist bändiliikmetele. «Meie singlit on Spotifyis striimitud enam kui 10 miljonit korda!» 

Pidu aga ei kesta kaua, sest rohelises särgis kitarrist küsib: «Aga kuidas me jagame 17 senti kolme peale?»

See koomiks illustreerib ideaalselt muusikute suhet Spotifyga. Kuigi artistide muusikat kuulatakse miljoneid ja miljoneid kordi, siis ei teeni muusikud selle pealt suht midagi. Spotify küll pakub muusikutele imelist platvormi oma muusika levitamiseks, kuid muusikud saavad kõigest sellest vaid mõned krossid. 

Aga kuidas on lood autoriõigustega? Kas Spotify selle eest ei pea maksma?

Brad Jurjens selgitab: «Spotify pakub voogedastusteenust, nemad ei maksa autoritasusid. See, miks nende maine muusikute hulgas nii halb on, tuleb sellest, et nad maksavad lugude voogedastamise eest murdosa sendist, samal ajal kui nad ise oma teenuse eest tellijatelt päris korralikku kuutasu küsivad.»

«Näiteks üks kuulus USA muusik, kelle lugusid oli sadu miljoneid kordi voogedastatud, sai neilt selle eest vist veidi üle 2000 dollari,» lisas Jurjens.

Kitarrist selgitas hiljem, et ta pidas silmas Kanada kantrimuusikut Neil Youngi.

Neil Young.
Neil Young. Foto: imageSPACE / Daniel DeSlover/imageSPACE/Sipa USA/Scanpix

Eelmisel aastal sõlmis Spotify kohtuvälise kokkuleppe Wixeni produktsioonifirmaga, kes süüdistas voogedastusfirmat laulukirjutajate ja avaldajate õiguste rikkumises, kirjutas BBC. Wixen nõudis Spotifylt 1,6 miljardit dollarit kahjutasu enam kui 10 000 lauluga seotud õiguste rikkumise eest. 

Californias tegutsev firma esindab selliseid artiste nagu Neil Young ja Black Keys. Ei ole teada, mis summas kokkuleppele jõuti.

Kuigi Spotify on sõlminud plaadifirmadega eridiili, süüdistas Wixen neid selles, et voogedastusfirma ei ole õiglaselt kohelnud laulukirjutajaid ja avaldajaid, kellel on heliloojatega teistsugused õigused.

«Wixen Music Publishing ja Spotify USA on nõustunud lõpetama viimatise kohtuasja, mille Wixen andis sisse eelmise aasta (2017 - toim) lõpus,» sõnasid firmad ühisavalduses. Avalduses toodi välja, et Wixeni arvates ei maksnud Spotify laulukirjutajatele ning avaldajatele piisavas hulgas honorari.

Spotify.
Spotify. Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Kust saab Spotify õiguse kõiki neid laulule mängida? CNBC selgitab.

Spotifyl on kaks suurt litsentsi, mis seda võimaldab. Helisalvestise litsents, mis katab õigused teatud lauludele, ja heliloome litsents, mis katab inimesed, kellele teatud lood kuuluvad.

Salvestise litsents. Tegelike laulude õiguste saamiseks sõlmis Spotify lepingud kolme suure plaadifirmaga: Universal Music Group, Sony Music Entertainment Group ja Warner Music Group. Sonyle kuulub ka enam kui 5% firmast.

Spotifyl on diil ka Muusika ja Meelelahutuse õigustelitsentsi iseseisva võrgustiku (Music and Entertainment Rights Licensing Independent Network) ehk Merliniga, mis annab voogedastusfirmale õigused iseseisvate firmade laulude levitamise osas.

Heliloomingu litsents. Selle litsentsiga kontrollib Spotify kahte eraldi kategooriat: esitusõiguseid ja mehaanilist honorari.

Esitusõiguse alusel makstakse tavaliselt raha avaldajatele ja seda juhitakse USA läbi kahe suure firma: BMI ja ASCAP. Avaliku esituse litsentsi on siis vaja, kui laulu mängitakse avalikult. See litsents katab ka voogedastuse ning raadios ja televisioonis mängimise.

Mehaaniline honorar makstakse siis laulukirjutajale, kui laulu kopeeritakse, kas siis füüsiliselt plaadile või voogedastuses. Termin pärineb ajast, mil enamus muusikat kopeeriti plaatidele.

Mehaanilisi õiguseid voogedastuskanalitele kontrollib USAs selline institutsioon nagu Autoriõiguste Honorari Juhatus. 

Kuna Spotify käes on kõik need erinevad litsentsid, siis on tal õigust muusikat jagada ja levitada. On olemas ka terve hunnik laule, mida Spotifys pole, sest nende laulude õigused ei kuulu ühelegi eelpool nimetatud ettevõttetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles