Uuring: death metal’i fännid on positiivse ellusuhtumisega ega ole vägivaldsed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bloodbath esinemas
Bloodbath esinemas Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Paljud vanemad arvavad, et kui nende võsukesed kuulavad rasket metal muusikat, siis suureneb neis vägivaldsus, kuid Austraalia Macquarie ülikoolis tehtud uuringu kohaselt ei ole see nii.

Teadlaste katsed näitasid, et death metal’i kuulajad reageerivad vägivallale ja ähvardustele sama moodi nagu need, kes sellist muusikat ei kuula, teatavad bbc.co.uk ja iltalehti.fi.

Austraalia ülikooli katses osales 32 metal muusika fänni ja kontrollgrupis oli 48 katsealust, kes sellist muusikat ei kuula.

Nad kuulasid katses Rootsi bändi Bloodbath väga vägivaldseks peetavat kannibalismiteemalist pala «Eaten» ja Pharrel Williamsi rõõmsameloodilist laulu «Happy».

Muusika kuulamise ajal näidati katsealustele pildipaare, millest üks oli vägivallateemaline ja teine neutraalne. Teadlased jälgisid, kuidas katsealuste silmad ja aju reageerisid piltidele ja muusikale.

Katse läbi viinud teadlase Yanan Suni teatel näidati pilte nii, et üks silm nägi vägivallapilti ja teine neutraalselt pilti.

«Silmade vahel tekkis võistlemine. Ilmnes, et vägivallapilt mõjutas katsealuseid rohkem,» selgitas Sun.

Ta lisas, et inimaju reageerib vägivallapildile tugevamalt. See on pärand inimkonna algusajast, mil looduskeskonnas elades tuli arvestada pidevate ohtudega.

Katse näitas, et death metal'i kuulajate aju reageeris vägivallapiltidele samamoodi nagu kontrollgupi inimeste aju ehk see tekitas neis tugeva reaktsiooni, mis viitab vastumeelsusele.

Samas metal muusika tekitas neis positiivseid emotsioone, kuna see on nende lemmikmuusika. Kontrolligrupi liikmetel seda ei täheldatud, kuna tegemist ei olnud nende lemmikmuusikaga.

Ajuteadlase Bill Thompsoni sõnul on death metal'i austajad kenad inimesed, kes suhtuvad ellu positiivselt ja kellele kindlasti ei ole vägivallakalduvusi.

«Death metal’i kuulajad ei ole saatanast nagu paljud arvavad. Nende muusikamaitse on keskmisest erinev, kuid see ei tee neist vägivallatsejaid ja kurjategijaid. Meie uuring näitas seda. Seega ei peaks vanemad  ja õpetajad muretsema, kui noored sellist muusikat kuulavad,» lisas uurija.

Austraalia uuringu kohaselt mõjutab raske muusika videomängudega võrreldes aju erinevalt. Kui muusika mõjub kas positiivselt või neutraalselt, siis videomängudes nähtav võib teatud asjaoludel kallutada vägivallale.

Bloodbathi laulja Nick Holmes sõnas, et nende palade vägivallale viitavate sõnade tagant leiab positiivse, elujaatava sõnumi.

Nick Holmes
Nick Holmes Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Death metal’i kuulajad on haritud, nutikad ja terased, saades aru, et laulud on laulud, mitte et nende järgi tuleks elada. Nad suhtuvad oma lemmikmuusikasse kirega, kuid nad ei ole vägivaldsed,» lausus laulja.

Holmesi arvates saab death metal’i kuulajaid võrrelda õudus-, krimi- ja sõjafilmide fännidega, kes samuti naudivad nähtavat, kuid ei lähe kuhugi ise kedagi ehmatama või maha kõmmutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles