Kakstäpp lepatriinude seas on aina rohkem punaseid isendeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakstäpp lepatriinu
Kakstäpp lepatriinu Foto: Wikipedia.org

Briti Cambridge`i ülikooli uurijate sõnul on kakstäpp lepatriinude (Adalia bipunctata) seas aina rohkem punaseid lepatriinusid.

Arvatakse, et selle põhjuseks on kliimasoojenemine, edastab Helsingin Sanomat.

Uuring põhineb Hollandis 25 aasta jooksul kogutud informatsioonil.

Kakstäpp lepatriinusid leidub kahes värvitoonis. Esimesel liigil on punasel põhjal kaks musta täppi, teisel liigil aga punased täpid mustal põhjal.

Hollandis esineb punast värvi lepatriinusid enim rannikualadel, sisemaal on aga enim musti.

Näiteks 1980. aastatel oli vaid kümme protsenti ranniku lepatriinudest mustad ja 90 protsenti punased. Sisemaal aga 40 protsenti mustad ning 60 protsenti punased.

Lepatriinude erinev värv võib olla tingitud nende soojusregulatsioonist. Tumedad lepatriinud imevad paremini päikesevalgust, selle tõttu sobib neile jahe sisemaa eluks paremini.

Rannikul on aga päikest rohkem. Punane värv takistab seal elavatel lepatriinudel üle kuumenemast.

Cambridge`i ülikooli uuringus oli informatsioon sadade nii rannikult kui sisemaalt viieaastaste vahedega kogutud kakstäpp lepatriinude kohta.

Tulemused näitasid, et punast värvi lepatriinude arv on kasvanud tumedate lepatriinude arvel nii rannikul kui sisemaal.

Uurijad oletavad, et punaste lepatriinude võidukäigu taga on kliimasoojenemine. Kui kllima on soojem, ei vaja lepatriinud enam lisasoojust, mille tekitab tume värv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles