Eesti avaliku elu tegelased põhjendavad, miks nad on uhked, et on eestlased

Deana Noop. Eesti Vabariik 101. Foto: Fotomontaaž
Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabariik tähistab täna 101. sünnipäeva. Natuke üle miljoni elanikuga riigis saame uhked olla paljude asjade üle. Eesti avaliku elu tegelased ütlevad, miks nad on uhked, et on eestlased.

Seoses tänase tähtsa päevaga küsisime mitmelt avaliku elu ja seda kujundavalt inimeselt, mis teeb neid eestlaseks olemise juures uhkeks või mis on Eestis see, mille üle saab uhkust tunda.

Vastused olid mitmekesised, kuid nii mõnedki nendest ka kordusid. See näitab selgelt ära, mis kellegi jaoks kõige olulisem on.

Traditsiooniliselt algas Eesti Vabariigi aastapäev Pärnus päikesetõusul piduliku lipuheiskamistseremooniaga.
Traditsiooniliselt algas Eesti Vabariigi aastapäev Pärnus päikesetõusul piduliku lipuheiskamistseremooniaga. Foto: Lilli Tölp

Postimehe nädalalõpu lisa Arter ajakirjanik KRISTINA HERODES

Eestlane olla on privileeg juba seetõttu, et meid on nii vähe. See on nagu punase raamatu taim keset suurt kartulupõldu - tasub hoida teineteist, teisi haruldusi meie ümber.

Eestlaste hulgas on palju ägedaid, säravaid ja andekaid, kellega on auasi samasse liiki kuuluda. Vaata hiljutisi spordisaavutusi, tegusid teaduse, muusika, ettevõtluse või originaalsete ideede suunal - vingeid kaasmaalasi on rohkem kui jaksad üles lugeda!

Eesti keel on meie ühine salakeel, millel on maagiline kõla. Eriti mõistad seda maailmas rännates. Ja kuna meie keelt keegi ei mõista, on eestlaste seas normaalne osata 5-6 keelt. See näitab, et nii ajusid kui sihikindlust siinkandis jagub.

Jupike maad, mis meile antud, on tõeline jackpot! Fanstastiline loodus ja neli aastaaega teeb täiega tasa selle, et pole ülearu palju sooja. Hei! Meil pole ka maavärinaid, hiidlaineid, orkaane, krokodille, mürgiämblikke.... Nagu vanajumala seja taga, tõesõna!

Eestlastena oleme kõik saanud piisavalt kangust, et kustahes vastu pidada. Pole mõtet hädaldada, mida me ei ole, vastupidi! Siinkandi rahva isikuomadused on väärt kokteil. Introverdid, kes suudavad süveneda, teevad asju südamega ja peavad oma sõna on mu meelest lahedam seltskond kui maailmas domineerivad tühja tuule tallajad.

Kristina Herodes
Kristina Herodes Foto: Erakogu

Laulja LENNA KUURMAA

Ma olen siin sündinud ja siin on mu juured. Me oleme nii väike rahvus ja me oleme väga visa rahvas. Meil on oma keel ja kultuur. Arvo Pärt, Kelly Sildaru ja veel väga palju andekaid inimesi. Laulupeod! Meil on hoitud ja ilus loodus!

EMA 2019 gala melu. Lenna Kuurmaa.
EMA 2019 gala melu. Lenna Kuurmaa. Foto: Madis Sinivee

Naudingute koolitaja EPP KÄRSIN

Kirjutan siis nii, mulle meeldib olla eestlane, meil on eriliselt kõlav ja meloodiline emakeel. Uhkeks teeb eestlaste jonnakus ja sihikindlus, innovaatilisus ning julgus mõelda suurelt. Oleme visad, töökad ja kangekaelsed. Eestimaa loodus on kordumatult ehe ja imetlusväärne. Eestlased ise on küll näiliselt külmad, kuid sügaval sisimas õrnad ja armastusväärsed.

Epp Kärsin
Epp Kärsin Foto: Rein Leib

Postimehe nädalalõpu lisa Arter ajakirjanik PRIIT PULLERITS

Aga mõtle, mis oleks, kui oleksid hiinlane? Noid on üle miljardi. Nonde hulgas oled sa nagu liivatera Klooga rannas. Ei keegi. Ei midagi unikaalset – iga kuues või seitsmes inimene maakeral on hiinlane. Kui tavaline!...

Mõtle, kui oleksid ameeriklane! Kes üldse on ameeriklane? Põhimõtteliselt võib igaüks saada ameeriklaseks. Ameerika on ju sulatusahi, melting pot. Sulatab sinu ka omal maal ära, ükskõik kust sa pärit oled ja kes sa varem olid. Hakkad rääkima inglise keelt – keelt, millest saab aru igaüks. Kui tavaline!...

Mõtle nüüd, kui oleksid eurooplane (nagu mõned tahavad olla)! Kes sa siis ikkagi selline oled? See on peaaegu sama mittemidagiütlev, kui öelda, et olen inimene. Me kõik siin kontinendil oleme inimesed, nagu me oleme ka eurooplased. Kui tavaline!...

Mõtle näiteks, kui oleksid prantslane! Just näiteks! Sest Prantsusmaa on näide sellest, et vaatad seal inimestele otsa, aga seni, kui ta prantsuse keeles suud lahti ei tee, võib ta olla absoluutselt kõike muud kui prantslane.

Võib olla sama hästi aafriklane. Võib olla sama hästi araablane. Võib olla vaat et kes tahes. Milles on nüüdse prantslase ühine omapära ja erilisus?

Mõtle lõpuks, kui oleksid venelane! Maad on sul palju. Ligi kuuendik maakera maismaast on sinu oma. Seda on liiga palju, et sa selle haldamisega korralikult toime tuleks. Su jõud ei käi sellest lihtsalt üle. On rohkelt korratust ja korralagedust. Jah, sa oled suur, sest su kodumaa on suur; maailm võib sind karta, aga sul ei maksa loota, et sind armastataks.

Kui mõtled, kes võiksid olla, aga ei ole, saad aru, miks on uhke ja hea olla just see, kes sa oled – eestlane.

Priit Pullerits.
Priit Pullerits. Foto: Margus Ansu

Juutuuber DEANA NOOP ehk Deanabanana

Meid on nii vähe. Eeldan, et see on kõige sagedasem vastus, aga Eestist rääkides ei saa kunagi üle ega ümber sellest, kui vähe meid on. Lausa nii vähe, et see on suur asi, kuidas me rahvusena oleme suutnud ellu jääda ja ülejäänud maailmale end kuuldavaks teha.

Infotehnoloogia areng on arvatavasti see, mille poolest meid maailmas kõige paremini tuntakse. Kas sa oled üldse eestlane, kui välismaalsatele esimesel võimalusel selgeks ei tee, et eestlased leiutasid Skype’i? Nüüdseks võime internetis hääletamist ja igal hetkel kõigile andmetele ligi pääsemist iseenesestmõistetavaks pidada, aga mõelge, kui palju see igapäevaelu kiiremaks ja mugavamaks teeb.

Eesti esimene naispresident Kersti Kaljulaid. Igas riigis pole naisel võimalik riiki esindada. Kui isegi teooria seda lubab, näeb naisi poliitikas vähe. Selle pärast olengi väga uhke, et meil naispresident on… ja et ta just Kersti Kaljulaid on.

Haridus. Räägitakse, et Eesti haridus on üks parimaid maailmas. Lisaks on see tasuta!

Loodus. Üks mu lemmiktegevusi on koeraga looduses jalutada. Eesti loodus on puhas, unikaalne oma rabade poolest ja seda on palju.

Deana Noop
Deana Noop Foto: Kristjan Teedema

Postimehe portaali Sõbranna peatoimetaja DAGMAR LAMP

Ma tahan olla uhke eestlane, ma tahan olla naine nagu Alice Kuperjanov.

Ma tahaks uskuda, et kuigi ma olen tavaline eesti naine, siis hetkel, kui on tarvis, võin ma olla sama vägev ja tegija naine nagu oli Alice Kuperjanov. Alice on kahtlemata minu kõige suurem eeskuju kõikidest vapratest naistest, kes Eesti Vabariigi iseseisvusele kaasa aitasid.

Ma tahaksin olla sama vapper ja sama kirglik, ma tahaksin olla valmis võtma vajadusel voodilinad ning tegema neist lahingrõivad, ma tahaksin olla valmis vajadusel ka raudus käed õhku tõstma ning hüüdma: «Eesti naised, võidelge edasi, kuni tuleb vabadus!»

See, et meil on olnud need kirglikud ja tublid mehed ja naised, tänu kellele me täna siin üldse vabal maal oleme, teeb mind ääretult uhkeks.

Dagmar Lamp
Dagmar Lamp Foto: Erakogu

Muusikaportaali Sky peatoimetaja IRENE KIVI

Oma juurtega üks olemine annab meie eksistentsile baasi. Kes ma olen ja kust ma tulen? Olles välismaal elanud ja maailmas ringi reisinud on minu vastus sellele küsimusele esimesena «eestlane». Küll eesti rahvus ei ütle enamikele maailmakodanikele esialgu midagi, ütleb see mulle juba viite erinevat asja, mille üle ma uhke olen.

Esmalt olen ma uhke oma esivanemate ajaloojälje üle: minu vanavanavanaisa Elmar Tambek oli Konstantin Pätsi kantselei ülem ning tema poeg, minu vanavanaisa Ülo Tambek oli Tallinn filmi režissöör ja dokumentalist, kes oskas oma filmides välja naerda nõukogude süsteemi lollusi. Just seepärast lebas osa tema töödest pikalt riiulis ning mitu filmi keelati ideoloogilistel põhjustel.

Ma olen uhke meie keele üle, mis pakub paljudele välismaalastele peavalu, nalja ja põnevust. Uhke on osata Eesti keelt ning oma leiba teenida meie emakeeles kirjutades.

Ma olen uhke selle üle, et Eestis ei ole kastisüsteemi. Ka vaesest perest võrsununud laps saab õppida tasuta koolis, saada kõrghariduse ning töötada end keskklassi või kõrgemalegi.

Ma siiralt igatsesin välismaal elades Eesti loodust. Ma olen uhke selle üle, et meil on maa, mis ei ole täisasustatud, vaid pakub meile siiani inimese käe poolt puutumata maailisisi paiku, kus end looduserüpes laadimas käia, sest kui seda siin Talvel perifeeriana tunduval maal ka ei saaks, käiksime ehk looduseväge ka Lätist saamas, sest lisaks viinausule, oleme me suuresti ka metsausku.

Ma olen uhke selle üle, et Eestis on kõikidel emadel ja isadel võrdselt võimalus esimesed poolteist aastat olla riigitoetusega kodus koos oma väikelapse või -lastega. Seda imelist aega tasustatakse väga vähestes riikides üle maailma.

Irene Kivi
Irene Kivi Foto: Erakogu

Moelooja GERLI A. CHANTELLE

Ma olen uhke, kuna meie seas on palju innovaatilisi inimesi, kes on viinud meie pisikese riigi maailmakaardile. Eestlased on suhteliselt ausad inimesed, võrreldes mõne muu rahvusega, peavad nad enamjaolt oma sõna. Eestis on palju ilusaid ja enda eest hoolt kandvaid inimesi. Eestlased on rahumeelsed ja mõistvad. Uhke ka seetõttu, kuna minu targad vanemad on Eestlased! Eestlased on tagasihoidlik ja edasipüüdlik rahvas.

Moelooja Gerli A. Chantelle toetab karusnahafarmide jätkamist Eestis
Moelooja Gerli A. Chantelle toetab karusnahafarmide jätkamist Eestis Foto: Maksim Toome

Laulja ja Eesti Laul 2019 finalist INGA TISLAR

Leian, et meil on üks ilusamaid ja unikaalsemaid keeli maailmas. Me oleme justkui suur pere, võib öelda, et kõik tunnevad kõiki. Meie ühtehoidmine on kadestusväärne - võtame näiteks kasvõi laulu- ja tantsupeod. Eesti on üks turvalisemaid elukohti maailmas ning ideaalne koht, kus luua hea pereelu. Me oleme väike rahvas, aga nii mitmes valdkonnas maailmas suurelt silma paistnud.

Inga Tislar.
Inga Tislar. Foto: Konstantin Sednev/PM/Scanpix Baltics

Tõsielutäht HELEN KÕPP

Uhke on olla eestlane, sest Eestis on teadus kõrgel tasemel. Uhke on olla eestlane, sest Eesti on e-riik ning paljud olulised toimingud saab tänu eestlaste arendustele internetis ära teha. Uhke veel, sest eestlased on rahulikud ja tõsised inimesed, kes on ausad.

Helen Kõpp
Helen Kõpp Foto: Erakogu

«Krimi» saatejuht KRISTJAN OJANG

Esiteks on uhke olla eestlane muidugi selle pärast, et eestlasi on maailmas nii vähe. Sa oled justkui välja valitud, et sattusid olema justnimel eestlane. Palju suurem tõenäosus oleks olnud sündida hiinlase või hinduna, aga võta näpust - fortuuna naeratas ja sündisid eestlasena.

Hoolimata sellest, et meid nii vähe on, me jõuame igale poole. Ütlus, et igas sadamas on eestlane, peab täielikult paika. Olen ise kogenud seda oma reisidel vähemasti sel moel, et kui ka kõige kaugemas kohas ei kohta mõnda eestlast, siis vähemalt kohtad kedagi, kelle vend, õde või onupoeg on kas Eestis õppinud või Eestis töötanud.

Eestlane on lihtne olla ja Eestis on lihtne elada. Siinne bürokraatia ei aja hulluks (praegu veel eriti ei aja). Mul tuleb meelde umbes kaheksa-üheksa aasta tagune juhtum, kui meil olid ühe saate võtted ja selle käigus tekkis idee, et ühe lõigu ühest stseenist võiks filmida riigikogu saalis. Sõitsime võttegrupiga Toompeale, küsisime luba ja sisse meid lastigi. Kogu asjaajamine piirduski sellega, et küsi ja sulle antakse. Üheski suures Euroopa riigis poleks selline asi võimalik.

Eestlane peab kaua meeles. Võib-olla mõne jaoks ei olegi see eriliti hea näitaja, aga minu arust on just tore see, et eestlane peab kaua meeles. Nii neid, kes teda aitasid kui ka neid, kes talle käru keerasid. Ühesõnaga meiega ei maksa jamada.

Eestlane ei tõuse ära. Sisimas me oleme ikka need samad, kes olid meie esivanemad ehk praktilise mõtlemisega ning loodust armastavad. Kui mõni kipub ära tõusma ja ennast ning end ümbritsevat ära enesekeskselt ära kasutama, siis leidub piisavalt neid, kes ta kahe jalaga maapeale tagasi tirivad. Näiteid on mitmest suunast, nii neid, kes viskuvad looduse kaitseks barrikaadidele kui ka neid, kes padurohelisi faktidega paika panevad. Kokkuvõttes jääb ikkagi mõistuse hääl peale.

Kristjan Ojang.
Kristjan Ojang. Foto: Konstantin Sednev

Laulja RANELE RAUDSOO

Uhke on olla eestlane, sest eestlased ei ole kunagi alustanud ühtegi sõda selleks, et midagi endale saada, vaid ainult selleks, et ennast kaitsta; meil on väga ilus ja rikkalik keel; meil on ilusad naised; meil on oskus vajadusel kokku hoida (muul ajal vingume); meil on kõvad tegijad maailmas (Skype, Kelly, Tänak jne).

No tegelikult on uhke tunne sellepärast ka meie rahvas on tark rahvas. Meie rahva lugemisoskuse protsent on väga kõrge.

Ranele Raudsoo
Ranele Raudsoo Foto: Erakogu

Laulja ja saatejuht KETHI UIBOMÄGI

Meid on maailmas ainult üks miljon ja see teeb meid väga haruldaseks. Me oleme soojad ja usaldusväärsed inimesed. Me hoiame kokku. Riik, kus rahvas laulis ennast vabaks. Meil on palju puhast ja hoitud loodust.

Kethi Uibomägi
Kethi Uibomägi Foto: Liis Treimann

Laulja ja Eesti Laul 2019 finalist STEFAN

Uhke on olla eestlane, kuna meil on Ott Tänak ja Kelly Sildaru. Siin pole sõnu rohkem vajagi. Meie piimatooted on maailma parimad. Meie riik on väga arenenud ja väga puhas ja rahulik paik. Eestis on ilusad tüdrukud (eriti minu tüdruksõber). Meil on väga roheline ja ilus loodus.

Stefan «Without You».
Stefan «Without You». Foto: Madis Sinivee

Laulja ja Eesti Laul 2019 finalist KADIAH

Meil on ilus emakeel. Südantliigutavad isamaalised laulud. Hea haridus. Abivalmid inimesed, eestlased hoiavad kokku. Meie kodumaale tahad alati tagasi tulla - imeline loodus ja turvaline elada

Kadi Poll Eesti Laulu poolfinaalis
Kadi Poll Eesti Laulu poolfinaalis Foto: Helen Marts

Laulja ja Eesti Laul 2018 finalist NIKA PROKOPJEVA

Uhke olla eestlane sellepärast, et Eesti areneb väga kiiresti, eestlased on tolerantsed, laulev rahvas, eestlastel on ägedad tavad ja eestlased armastavad pidutseda.

Nika Prokopjeva.
Nika Prokopjeva. Foto: Madis Sinivee

HEAD VABARIIGI AASTAPÄEVA!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles