GALERIID Vaata, kuidas Eesti erinevates paikades heisati varahommikul sinimustvalge trikoloor

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabariik tähistab täna oma 101. sünnipäeva. Nagu traditsiooniks saanud, siis heisatakse Eesti lipp pidulikult kõrgele torni, et kodumaa jätkuvust austada.

Peale Tallinnas Pika Hermanni tornis toimunud lipuheiskamist, tehti seda ka paljudes teistes erinevates Eestimaa linnades ja alevikes. Kuigi kõikjalt pildimaterjali pole, siis on seda vähemalt mõnes kohas.

Esimesena toimus Eesti Vabariigi 101. sünnipäeval pidulik lipuheiskamise tseremoonia Eesti idapiiril Narvas Hermanni linnuse põhjaõues, kus päike tõusis kell 7.20

Sinimustvalge heiskamisele kogunes sadu inimesi. Kohaletulnuid tervitasid Narva linnapea Tarmo Tammiste ja siseminister Katri Raik. 

Eesti sünnipäeva puhul pandi sinimustvalge sall kaela ka Paul Kerese kujule Narva kesklinnas. 

Järgmisena oli Paide kord. Eesti vabariigi 101. aastapäeva puhul heisati kella 7.25 paiku Paide keskväljakul pidulikult Eesti lipp.

Pärast lipuheiskamist suunduti Paide Püha Risti kirikusse palvusele. Keskpäeval on kavas iseseisvusmanifesti ettelugemine Paide keskväljakul. Seejärel suundutakse üheskoos Paide muusika- ja teatrimajja, kus on kontsertaktus "Soopealne maa".

Kell 7.32 kõlas Evelin Mei juhatamisel Mihkel Lüdigi nimelise meeskoori ja Pärnu kunstide maja poistekoori esituses "Eesti lipp". Nagu lipuheiskamistseremoonial tavaks on saanud, heiskasid trikoloori Pärnumaa skautide ja gaidide maleva liikmed.

Skaudid ja gaidid heiskavad Pärnus 24. veebruaril päikesetõusul riigilipu 1992. aastast.

Toompeal heisatud riigilipu järgselt pidas kõne riigikogu esimees Eiki Nestor

«Head kaasmaalased! Eesti riik on tugev siis kui me usume temasse. Usume nii nagu teevad seda need tuhanded lauljad, tantsijad ja peolised, kes sellel suvel juubelilaulupeol meid oma loominguga haaravad. Või nii nagu teevad seda sellel aastal armsa ümmarguse maakera igast nurgast siia sõitvad ESTO päevadel osalejad. Nad teavad, et Eesti Vabariik ei ole vanaema mälestus või muinasjutt lapsepõlvest, vaid koht, mis neid hoiab ja neist lugu peab. Ja kui mõni neist pole saanud aega Eesti koju mitme aasta jooksul tulla siis ei maksa imestada, kui nad nähtust siirast rõõmu tunnevad. Nad usuvad Eestisse.»

«Uskuge Eestisse, mis on täis naeru ja lugupidamist. Mõistmist ja loomingut. Vabadust ja austavat sõnakasutust. Hoolimist ja tarmukust. Jõuluootust ja jaanipäeva ärevust. Kus on kahjuks nii kurbi mälestusi aga ka rõõmsat ootust. Kus on koostegemise lusti ja armastust. Kus kõlab ilus eesti keel ja kus kõik tunnevad end kui kodus. Uskuge Eestisse kus igaüks saab olla see, kes ta tahab. Vaba inimene vabal maal.»

Vaata galeriist, kuidas lipud heisati Tallinnas, Rakveres, Valastel, Pärnus ja Paides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles