Arhitekt Raul Vaiksoo elust ilma mobiilita: rännates on põnev ära eksida

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Vaiksool ei ole kunagi telefoni olnud
Raul Vaiksool ei ole kunagi telefoni olnud Foto: Kuvatõmmis/ETV

Täna hommikul käis populaarses jutusaates «Hommik Anuga» külas muusikalinäitleja Nele-Liis Vaiksoo arhitektist isa Raul Vaiksoo. Isa Raul aga ei olnud saates selleks, et oma tööst rääkida. Anu oli ta rääkima kutsunud väga kurioossel põhjusel.

Isa Raul aga ei ole tuntud vaid kuulsa tütre isana, vaid on oma tööde eest korduvalt tunnustust saanud. 2010. aastal valiti tema disainitud maja Eesti ilusaimaks koduks.

Raul Vaiksoo aga oli saates sellepärast, et selgitada, kuidas on võimalik, et tal ei ole mobiiltelefoni.

«Mina ütlen hästi lihtsalt ja tegelikult labaselt: ma lihtsalt ei viitsi,» põhjendas Vaiksoo. «Ma ei olegi kunagi helistaja olnud. Meil telefoni vene ajal ei olnud. Ma olen tegelikult Haapsalu poiss ja isa oli tol ajal toimetaja. Meil oli juba tol ajal kodus telefon. Ma ei tea, kas kümnel inimeselgi oli tal ajal telefon. Ma tean, et mulle tol ajal ei meeldinud helistada, kuigi meil oli selline uhke asi. Mul pole elus ees meeldinud helistada. Nii et mul pole selle vastu midagi, et teie seda kasutate,» rääkis arhitekt.

Anu Välba siis püüdis selgitada, et mobiiltelefoni olemasolul ei pea tingimata helistama, vaid saab ka sõnumeid saata. Raul selgitas, et tal on arvutis e-post ja ta kasutab seda. Või siis saab talle alati ka töötelefonile helistada, sest on «hull» ja kogu aeg tööl.

Raul lisas, et kui ta läheb rändama teise maailma otsas, siis ta telefoni vastu niikuinii ei võtaks. 

Välba tõi siis välja, et mobiili saab kasutada ka GPS'ina või järgi vaadata, kui kaua mõni koht lahti on või kui palju miskit maksab. 

Raul teab, et mobiiltelefoni puudumist on mõnele väljamaalasele keeruline seletada, aga tema arvamus on see, et kui ilma seda kasutamata rändamise ajal ära eksida, siis see just põnev ongi. «Enne vanasti on ikka ära eksitud. Ja siis mõtled, et kui jääd ööseks metsa, kuidas sa lõkke üles teed, kuidas sa seal hakkama saad ... vot selline elu mulle meeldib!» tõi Raul välja.

Arhitekt tõi välja, et kui inimesel on lihtne mingist hädast pääseda, siis ta kasutab seda. «Näiteks kui me omal ajal Venemaal hääletasime, kui sul oli raha taskus ja sul oli vilets olla, siis sa võtsid selle pileti ja sõitsid koju tagasi. Me läksime alati välja ilma rahata. Kui sul raha ei olnud, siis sa ei saanud koju tagasi minna ja sa pidid edasi hääletama,» tõi Raul Vaiksoo oma elust värvika näite. 

Kuigi Raul tunnistas, et see aeg järjest läheneb ja läheneb, kui enam üldse ilma mobiilita ei saa, siis ei soovi ta sellele vaatamata endale telefoni hankida. Mees on terve elu ilma telefonita hakkama saanud ning kui teda ongi vaja operatiivselt kätte saada, siis helistatakse tema naisele, kes helistab inimesele, kellega Raul koos välja läks ning nii antakse talle teada edasi. Kui aga see inimene, kellega Raul välja läks, ei ole enam Rauliga koos, siis antakse järgmise inimese number ja siis järgmise ja nii edasi.

Tööalaselt on tal mobiil olnud, aga eraomandis kunagi mitte.

Arhitekt rääkis, et talle on telefoni peale surutud küll, aga tema seda endale ei taha ja jätkab vanaviisi. Vaiksoo lisas, et tal ei ole ka juhilube ning telekat, kuid tal on selle eest vägev raamatukogu.

Vaata täispikka intervjuud arhitekt Raul Vaiksooga SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles