Mallukas sai oma fännidelt lapse juustevärvimise pärast sõimata

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Johanna
Mari Johanna Foto: Facebook/Mallukas

Maailmast on tuua mitmeid näiteid selle kohta, kuidas lapsevanemad oma võsukesi juba maast madalast peale erinevate iluteenustega kurssi viivad. Kellele tehakse tätoveeringud, kellele kõrvaaugud, kes on dieedil ja mis kõik veel. Aga Eesti tuntuim blogija Mallukas on saanud lapse juuste värvimise eest oma emmedest fännidelt sõimata.

Mallukas ehk Mariann Treimann postitas eelmisel pühapäeval Facebooki pildi oma viie-aastasest tütrest Mari Johannast, kellel olid juuksed mustaks värvitud. 

«Millal ta nii suureks kasvas? Igatahes esitleb Mari teile oma uusi ponijuukseid, mis ta tädi Maigretilt välja lunis,» kirjutas Mallukas pildi juurde ning lisas selle lõppu ka väikese südame.

Tegu oli süütu teo ja veel süütuma pildiga naeratavast tütarlapsest.

Kuid asjad võtsid teistsuguse pöörde, kui tütrekese uus juuksevärv jäi ette Malluka emmedes fännidele. Emad ja muud tegelased väljendasid oma pahameelt pildi kommentaariumis.

Malluka postitus sai ligi 200 kommentaari, kus oli nii neid, kes talle toetust avaldasid ja kes teda oma otsuse pärast kritiseerisid.

Mallukas
Mallukas Foto: Facebook

«Lastega ei saa ega tohigi teha kõike, mida tahad ja mida nemad tahavad,» kurtis üks naine.

Mallukas vastas: «Ära sa tee siis jumala eest, on ikka viitsimist halada siin, nagu ma oleks talle lasknud näkku tätoveeringu teha vms.»

Naine vastas: «Võib-olla tuleb endal teil hala peale, kui mõni naha või juustekahjustus ilmneb. Kõik asjad ei sobi lastele kasutamiseks, nii eetilisest, tervise ja lapse psühholoogilise tervise seisukohast. Põhjuseid on palju, miks mitte seda teha.»

Sellele Mallukas enam ei vastanud.

Aga kommentaare oli veel.

«Mari on väga armas. Isiklikult arvan, et päris väike juustevärvimiseks,» kirjutas naine, kes lasi oma lapsele ühe-aastaselt kõrvaaugu teha.

«Isegi soomes juuksurites alla 16a ei tohi värvida ilma vanema loata, rikub ju juukseid. Kogemusest saan ka öelda kahjuks, et tõsi ta on. Mari ei ole suur veel mitte kuskist otsast...»

«Lapsed tahavad kõiki asju, aga see ei tähenda, et nad seda saama peavad.»

«Mallukas, kui laps ütleb, et hüppa auto ette, siis teed ka seda, kui Mari soovib? Lastakse juba varakult pähe astuda. Minu arvamus on see, et tema jaoks juustevärvimine on natuke liiga vara.»

«Kaugel need võlts küünedki ja ripsmed on. Ma mäletan veel seda aega, millal ma väiksena ema klõpsuga kõrvarõngaid proovisin.»

Ja nii edasi, ja nii edasi.

Need, kes Mallukat toetasid, ütlesid, et iga ema saab otsustada, mida lapsega teeb, aga seda mõistuse piirides. Teised ütlesid, et juuste värvimine ei ole pooltki nii hull, nagu väidetakse. Kolmandad arvasid, et inimesed ei peaks üldse oma nina teiste asjadesse toppima.

Mallukas tegi pildi ja sellele järgnenud arvamuste erisuse järel ka kaks blogipostitust. Esimene oli «Laske elada, jumala eest» ning teine keskendub teemale, kui vanadel lastel tohib juukseid värvida. 

«Ausalt, ma olen päris üllatunud mõndadest kommentaaridest. Et ala äkki lasen siis lapsele juba kunstrinnad ka panna (wtf) ja et laps EI TOHI saada, mida ta tahab, sest… Sest nii pole ilus?» kirjutas Mallukas. «Ja et nendest kemikaalidest imbub nüüd selline laar keemiat talle kehasse ja juuksed on elulõpuni nagu heinatakud tänu mulle ja et Soomes oleks mulle juba lastekaitse kutsutud. Eriti irooniline tundus üks naine, kes ise ütles, et vot ma lasin aastasele teha kõrvaaugud, aga värvida ei laseks IIAL,» lisas blogija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles