Paavst Franciscus tunnistas: sajad nunnad elasid preestrite ja piiskoppide seksiorjuses (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmed organisatsioonid nõuavad naistele õigust ise oma keha üle otsustada.
Mitmed organisatsioonid nõuavad naistele õigust ise oma keha üle otsustada. Foto: Pexels / CC0 Licence

Paavst Franciscus tunnistas 5.veebruaril, et katoliku kiriku preestrid ja piiskopid kasutasid sadu nunni seksuaalselt ära ning nunnade seas on ka neid, kes olid aastaid seksiorjad.

Üks nunnade seksuaalse ahistamise juhtum oli nii karm, et eelmisel paavstil Benedictus XVI ei jäänud muud üle kui see nunnaklooster laiali saata, sest tegemist ei olnud enam jumalakummardajatest naiste, vaid prostituutideks sunnitutega, keda vägistati, teatab msn.com.

Paavst Benedictus XVI 2013
Paavst Benedictus XVI 2013 Foto: Andrew Medichini / AP/Scanpix

Katoliku nunnade seksiskandaal sai alguse juba 2018. aastal, kui üks Associated Pressi ajakirjanik selle teemaga tegelema hakkas. Selle aasta veebruari alguses avaldas Vatikani väljaanne Women Church World sellel teemal artikli. Selles oli ära toodud ka paavst Franciscuse seisukoht, mis puudutas nunnade ahistamist.

Paavsti sõnul said paljud preestrid ja piiskopid salaja tegutseda, nõudes nunnadelt seksuaalteenuste osutamist, kuna kontroll nende üle oli nõrk.

Franciscus on seisukohal, et kuna katolikus kirikus on juhtival kohal mehed, siis oli naistel, nunnadel, end raske kaitsta ja selle tõttu sai neid sundida seksiorjusse ehk neist tehti prostituudid.

Paavst Franciscus viimas 5. veebruaril Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis Zayedi staadionil läbi missat
Paavst Franciscus viimas 5. veebruaril Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis Zayedi staadionil läbi missat Foto: VINCENZO PINTO / AFP/Scanpix

Paavst saabus 5. veebruaril tagasi Vatikani, olles külastanud Araabai Ühendemiraati. Tagasilennul küsisid paavsti lennuki pardal olnud ajakirjanikud, et kuidas katoliku kirik tegeleb nunnade seksuaalse ahistamise probleemiga ja mida nunnade kaitsmiseks on ette võetud.

Paavst sõnas, et ahistamisprobleem on ulatuslik ja selle ohjamiseks on vaja astuda kindlasid samme. Ta lisas, et katoliku kirik on selle probleemiga tegelenud juba mitu aastat ja tegeletakse edasi, sest ahistamist ja orjastamist ei tohi tolereerida.

Paavst Franciscus viimas 5. veebruaril Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis Zayedi staadionil läbi missat
Paavst Franciscus viimas 5. veebruaril Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis Zayedi staadionil läbi missat Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP/Scanpix

«Me saame sellest raskusest üle. Juba paavst Benedictus XVI tegeles selle probleemiga ja päästis naised seksiorjusest ja pani vastutama need preestrid, kes seda põhjustasid,» lausus Franciscus.

Vatikani pressiesindaja Alessandro Gisotti täpsustas hiljem, et paavst Benedictus XVI saatis 2005 laiali Prantsusmaa St. Jeani nunnakloostri. Pressiesindaja sõnul ei avaldanud katoliku kirik seda varem, sest siis peeti seda ainsaks selliseks juhtumiks.

Saksa päritolu Benedictus XVI astus tervislikel põhjustel tagasi 2013 ja uueks paavstiks sai Argentinast pärit Franciscus, kes asus katoliku kirikut reformima, mille tõttu tulid pinnale varem varjatud saladused ja skandaalid.

Katoliku nunnad. Pilt on illustreeriv
Katoliku nunnad. Pilt on illustreeriv Foto: Andrew Medichini / AP/Scanpix

Franciscuse sõnul ei ole nunnade seksuaalse ärakasutamist veel lõpuni välja juuritud, kuid selle suunas astutakse samme.

Juba varem ilmnes, et preestrid, piiskopid ja kardinalid kasutasid seksuaalselt ära ka lapsi, tehes seda aastakümneid. Eelkõige neid lapsi, kes laulsid kirikukoorides, käisid katoliku koolides või olid mingil teisel viisil katoliku kirikuga seotud. Aastakümeid üritasid kirikutegelased oma salajast sekselu varjata, kuid kui kunagised ärakasutatud nendega juhtunu päevavalgele tõid, ei saanud jumalasulased enam oma tegusid eitada.

Paljud katoliiklased on väljendanud pettumust, et Vatikan ja paavst Franciscus ei ole seksuaalse ahistamise teemaga jõulisemalt tegelenud ning ahistajaid vastutusele võtnud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles